Varkens in het ziekenhuis

Graag keek en kijk ik in folders die Noorwegen als vakantieland aanprijzen. Prachtige natuur, oneindige Fjorden en heel schoon. De frisheid straalt eraf.Toen ik vorig jaar voor de eerste keer in Noorwegen kwam, was dat niet voor vakantie maar voor een kennismaking met Norsvin. Ik had voor die tijd al een aantal keren de mensen van Norsvin in Nederland ontmoet. Vanuit het vliegtuig, de trein en de auto leek het Scandinavische landschap één grote vakantiefolder. En al helemaal toen er de volgende morgen 40 centimeter sneeuw lag. Behalve ik en een paar andere Nederlanders keek niemand er van op. Iedereen kwam op tijd op zijn afspraak en had kennelijk geen last van de sneeuw.

We bezochten het Delta Boar Testing Centre van Norsvin. Dit bedrijf zag er ongeveer zo uit als onze vroegere selectiemesterij in Klarenbeek. Hier worden de beste beren van verschillende fokkers uit Noorwegen getest. Na de test worden de beste beren uitgeselecteerd voor de KI. Het bijzondere is dat alle Noorse beren door een CT-scan gaan, zoals die ook in ziekenhuizen gebruikt wordt. Klik hier voor een film van het scannen

Eerlijk gezegd was ik als fokker nog meer onder de indruk van de dieren dan van de apparatuur. Het is een Landras maar ziet er zo anders uit dan onze Landrassen. Mooi om te zien dat je met fokken dus veel kunt bereiken.

In de avond bij een potje bier kwam het verhaal over hoe het idee voor de CT-scan ontstaan was. De directeur van Norsvin was bevriend met een aantal chirurgen in het ziekenhuis. Al bomend over varkensfokkerij en testsystemen, ontstond het plan van een varken door de CT-scan. Maar ja je bedenkt wel eens vaker wat, maar zoiets tot uitvioering brengen is nog heel wat anders.

Maar het idee liet Olav, de directeur, niet los. Er waren natuurlijk veel vragen. Werkt het ook bij varkens? Hoe verwerk je de enorme hoeveelheid gegevens uit een CT-scan zodat je ze kunt gebruiken in de fokkerij? Zo’n scanapparaatje kost enkele miljoenen en is iets te duur om gewoon even te proberen. Dus was er maar één optie. Met een varken naar het ziekenhuis en daar door de CT-scan om te testen.

Maar ja, hoe doe je dat. De andere patiënten zullen toch raar opkijken als er een varken in de wachtkamer zit. In een weekend dat de betreffende ziekenhuisafdeling dicht was, werd een varken naar het ziekenhuis vervoerd en door de CT-scan gehaald. Kun je het je voorstellen? Ik krijg meteen allerlei vragen. Was het varken ook MRSA getest. Nee, want MRSA komt in Noorwegen niet voor, evenals onder meer PRRS, App en Mycoplasma. Dit maakt het allemaal wel wat makkelijker natuurlijk.

Het scannen bleek te werken. De Noorse boeren hebben de benodigde miljoenen bij elkaar gebracht en een CT-Scanapparaat aangeschaft. Ze hebben ook een soort Mister X-ray aangenomen die een systeem heeft ontworpen om de enorme hoeveelheid data bruikbaar te maken. Dit is toch een sterk staaltje van innovatie. De Noorse boeren zijn net als wij gewend om flink in fokkerij te investeren. Ook zij zijn in het buitenland groter dan in eigen land. Ik heb erg veel zin in de samenwerking met onze Noorse fusiepartner.

John Lorist
Voorzitter coöperatie Pigture Group

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer