Herkomstland vermelden op vleesetiket

Het kabinet staat positief tegenover het vermelden van land van herkomst op het etiket van ‘vers, gekoeld en bevroren vlees’ van onder meer varkens. Met herkomst wordt bedoeld het land waar het dier gehouden is tot aan de slacht. De landenherkomst vergroot de transparantie van de vleesproductie en het biedt consumenten de gelegenheid om te kiezen.

Dit schrijft EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma in haar reactie op de resolutie van het Europees Parlement (EP) over herkomstetikettering van vlees en verwerkt vlees. Het EP wil dit al invoeren vanaf december dit jaar. De extra kosten om die extra informatie goed te kunnen vermelden en te borgen, zijn volgens Dijksma proportioneel en acceptabel voor Nederland.

In welk land een dier geboren is, voegt volgens Dijksma niets toe. Het zou de lasten, technisch en administratief, verhogen terwijl de consument hier weinig waarde aan hecht. Onderzoek van de Europese Commissie wijst dit laatste volgens Dijksma uit.
Het Nederlandse standpunt over herkomstetikettering brengt Dijksma in tijdens de Landbouw en Visserijraad van 16 en 17 juni.
Lees ook : Nederland tegen vermelden herkomst big op etiket vers vlees.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer