Respect voor varkensboer groeit bij VION

Het verhaal van Godert Tegelberg, directeur van de Business Unit Pork bij VION Food over het ‘nieuwe’ VION, viel in goede aarde bij de leden van NVV. Tijdens hun ledenvergadering op 19 mei  in Heteren bespeurden de varkenshouders,  dat de varkensvleesverwerker meer respect toont voor de leveranciers van haar belangrijkste grondstof Een NVV-lid en deelnemer aan het Beter Leven-varkensconcept zei de ommekeer van nabij mee te maken en trots te zijn op VION.

De focus van de grootste varkensvleesverwerker in Nederland lijkt weer terug te zijn. Slachterijen in Nederland en Duitsland zijn op één lijn gebracht, waardoor onderlinge concurrentie op de afzetmarkt weg is. Het aantal vestigingen gaat dalen en de efficiency moet omhoog. "De structuur en cultuur bij VION verandert. Weg van de arrogantie en grootheidswaan", merkte een varkenshouder op.

Ook werkt VION volgens Tegelberg hard aan het herstellen van haar band met de varkenshouders. VION wil meer samen met varkenshouders optrekken om voldoende weerstand te bieden tegen de macht van de retail. “Wij zijn jullie verlengstuk en samen kunnen we meer verdienen, dan ieder voor zich. We willen winst gaan maken met minder vestigingen, meer nieuwe producten ontwikkelen en ik hoop ook met een vleesmerk. Samen de goede jaren doormaken en ook de slechte. Dit vertrouwen willen we als VION verdienen, ook al is dit niet makkelijk.”

Tegelberg liet zich ontvallen samenwerking te zoeken met mengvoerindustrie. “We moeten ergens beginnen.”

Wel vindt Tegelberg dat afstemming van vraag en aanbod beter moet. "Nu worden we drie keer gepakt: te veel aanbieden, te veel produceren als de vraag laag is en als varkensprijzen zakken willen klanten van VION ook korting." Tegelberg pleit daarom voor een lange termijn planning en vaste varkensprijzen. “Dat geeft meer rust en jullie weten wat je aan je varkens verdient. En dat is als het goed is meer, dan wanneer je voor de prijs op de spotmarkt gaat. Hierin is iedereen vrij om te kiezen.”

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer