Varkenshouderij is voor kwart energieneutraal

In 2012 was de varkenshouderij voor 26 procent energieneutraal. In dat jaar voerde 72 procent van de varkensbedrijven in Nederland een of meerdere energiebesparende maatregelen door. Dat meldt het rapport Energie en klimaat in de agrosectoren.

In de periode tussen 1990 en 2012 is het energieverbruik op varkensbedrijven met gemiddeld 53 procent gedaald. Deze forse vermindering is opgetreden ondanks dat de varkenshouderij meer elektriciteit is gaan gebruiken voor bijvoorbeeld het wassen van stallucht. Diverse besparende maatregelen zoals het gebruik van frequentieregelaars op ventilatoren, hoogfrequente TL-verlichting en warmteterugwinning zijn succesvol. Het verbruik van elektriciteit is hierdoor gelijk gebleven.

Het gasverbruik in varkenssector is daarentegen met bijna 75 procent afgenomen. Deze sterke daling is ontstaan door stallen beter te isoleren, het gebruik van biomassaketels en door de schaalvergroting.

Naast de energiezuinigere productie zijn de prestaties in de varkenshouderij verbeterd, zoals een hogere bigproductie per zeug per jaar en lagere voerconversie. Hierdoor is de emissie van broeikasgassen gedaald van 6,0 in 1990 naar 5,0 kilo CO2 per kilo varkensvlees in 2012. Dit is een daling van 17 procent, blijkt uit het rapport.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer