Sociale opkoop varkensrechten komt er niet

Het opkopen van varkensrechten door de overheid om varkenshouders die in zwaar weer verkeren toch te kunnen laten stoppen,  komt er niet. “Dat zou een dubbel signaal zijn”, schrijft EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma in haar antwoordbrief aan FarmFocus.

Ook wenst Dijksa de varkensrechten niet eerder af te schaffen dan in 2017. Eerst dient de Nederlandse mestmarkt in balans te zijn, geeft de EZ-staatssecretaris aan. Door nu actief rechten uit de markt te nemen en meteen daarna de systematiek van varkensrechten af te schaffen, zou de structuurontwikkeling van de sector versnellen.

De EU zou volgens haar niet akkoord gaan met deze steunmaatregel om het de nationale concurrentiekracht versterkt. Bovendien zou het de derogatie voor Nederland in gevaar kunnen brengen omdat het nationale miniieralenplafond wel eens overschreden zou kunnen worden.

En als laatste reden om niet in te gaan op het sociale opkoopplan, geeft Dijksma aan geen verschil te willen maken met andere in economisch zwaar weer verkerende sectoren. Die klopten ook bij de overheid aan voor zo'n soort warme saneringsronde, maar kregen ook nul op hun rekest.

Lees meer in Dijksma haar brief

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer