Oproep voor dierrechtenvrij 2015

LTO Nederland, NVV, NVP en NAJK roepen het kabinet en parlement in een gisteren verstuurde brief op om alle dierrechten per 2015 af te schaffen. De ontwikkeling en verduurzaming van de pluimvee- en varkenshouderij wordt in de weg gezeten door het toekomstig mestbeleid en het in stand houden van dierrechten. De overheid mag ondernemers niet vragen om te investeren in 'lucht’, maar vooral in mestverwerking. Dáár zit volgens die partijen de sleutel voor een gezonde, duurzame intensieve veehouderij.
Dat is de kern van een brief die gisteren namens de varkens- en pluimveehouderij is verstuurd naar de staatssecretarissen Wilma Mansveld (I&M) en Sharon Dijksma (EZ) en de Tweede Kamer. De betrokken organisaties willen overleg met de bewindslieden en de Tweede Kamer met als doel een aanpassing van het mestbeleid.
De inspanningen van de varkens- en pluimveehouderij worden niet op waarde geschat, vinden de organisaties. Ze krijgen meer grip op de productie en afzet van mineralen (fosfaat en stikstof). Zo wordt vrijwel alle pluimveemest verwerkt en komt ruim 90 procent van de fosfaatproductie uit pluimveemest structureel buiten de Nederlandse landbouw terecht. Ook zitten steeds minder mineralen in varkensvoer.
Verder wordt met circa 80 concrete projecten werk gemaakt van mestverwerking en zijn 120 veelbelovende initiatieven in ontwikkeling.
De vrees dat beide intensieve veehouderijsectoren in omvang gaan groeien is onterecht. De betrokken partijen zien dat de mineralenproductie de afgelopen jaren niet verder is toegenomen. Bij een dreigende overschrijding van de fosfaatplafonds zullen per sector passende maatregelen worden doorgevoerd.
LTO, NVV, NVP en NAJK vinden dat de huidige impasse moet worden doorbroken en licht dat in deze aparte brief toe. De verschillende veehouderijsectoren dienen op dezelfde manier te worden behandeld. Het is aan de varkenshouderij en pluimveehouderij zelf te laten zien dat ze zonder dierrechten verder kunnen met bedrijfsontwikkeling, die in het kader van milieu en omgeving verantwoord is.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer