Turbulente markt

De eerste zes weken van 2014 zijn om. Zelden is een jaar begonnen met zoveel ontwikkelingen in de markt voor biggen en vleesvarkens.

Biggenprijzen
Door allerlei veranderingen in de toeslagen zijn dit jaar de basisnoteringen van de verschillende biggenprijzen vrijwel gelijk. Dit geeft een mooi overzichtelijk beeld van de biggenprijsnoteringen. Wat ook opvalt is dat de biggennotering hoog is. Menigeen zal ervaren dat de biggen verkocht op Nederlandse noteringen, momenteel evenveel of zelfs meer opbrengen dan die voor export naar Duitsland. De strijd tussen handelspartijen om de schaarse biggen is hier wellicht ook debet aan. De vraag is natuurlijk of deze prijsstelling stand kan houden over het hele jaar.
Voor de Nederlandse vleesvarkenshouder is de relatief hoge biggenprijs minder goed nieuws. Met hogere kosten voor mestafzet, rechten en arbeid maakt dat de concurrentiepositie in Europa niet sterker. Het gevaar van een verdere scheefgroei van het aantal vleesvarkensplaatsen ten opzichte van onze biggenproduktie ligt op de loer.

Vleesvarkensprijzen
In tegenstelling tot het prijsniveau van de biggen, zijn de opbrengstprijzen voor de vleesvarkenshouder in 2014 op een sober prijsniveau begonnen. De stemming is door de verlaging van de prijs vorige week zelfs nog slechter geworden. De sluiting van de Russische grens voor varkensvlees is de hoofdreden. De Russen zijn bang voor de insleep van Afrikaanse varkenspest nu deze ziekte in EU-lidstaat Litouwen is vastgesteld. En dat terwijl Afrikaanse varkenspest in Rusland zelf veel voorkomt!

Marktverschuivingen
Na een jarenlange terugloop van biggenexport naar Zuid-Europese landen, is Spanje als afzetgebied voor Nederlandse biggen weer in opkomst. Ook Polen vraagt meer biggen. Duitsland blijft voor Nederland echter een moeilijke biggenmarkt. Onze bedrijfsstructuren en  gezondheidsstatus maken het moeilijk om de Duitse vleesvarkenshouders naar tevredenheid te bedienen. Voldoende biggenruimte en meedenken met de kwaliteitseisen van de afnemers zijn aanknopingspunten om dit goed in te vullen.
Ook in de afzet van vleesvarkens zijn verschuivingen waarneembaar. Onze oosterburen hebben meer moeite om het vlees naar Engeland te exporteren. Dit geeft druk op het houden van beren. Duitse slachthuizen zullen daarom minder voor beren gaan betalen.
Verder zien we een verschuiving van vleesafzet naar het Oostblok en naar Azië. De ontwikkelingen maken het voor de Duitsers moeilijker om hun faam als “Weltmeister im Schweinepreis” blijvend waar te maken.

(On)zekerheid
Op een groot aantal van de hierboven beschreven ontwikkelingen heeft u als varkenshouder nauwelijks grip, het blijven onzekerheden. U zult uw keuzes op bedrijfsniveau grotendeels moeten maken op factoren die wel beïnvloedbaar zijn. In mijn beleving zitten daar nog voldoende uitdagingen. De gezondheid, de uitstraling van het bedrijf, de speenleeftijd en het aantal biggenplaatsen zijn belangrijke factoren om voor uw afnemers interessant te zijn. Ze kunnen kwaliteit aan uw afzet toevoegen en dus ook meer zekerheid en een betere prijs betekenen. Daarnaast blijft het natuurlijk van belang om gefocust te blijven op een lage kostprijs.

Kasper Bekker
Regiomanager TOPIGS Noord

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer