LTO verstuurt brandbrief naar Dijksma

Als we niet oppassen, vallen Nederlandse varkenshouderijen om als gevolg van stapeling van beleid en de samenloop van kostenverhogende maatregelen. De veerkracht is een karaktereigenschap van Nederlandse varkenshouders, maar er zitten grenzen aan. Dit zijn stevige woordenuit de open brief van de voorzitter van LTO-vakgroep Varkenshouderij, Maarten Rooijakkers aan de staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma. Rooijakkers wil zijn bezorgdheid uiten om dat doemscenario niet te laten gebeuren. Hij wil van haar weten hoe zij de toekomst van de varkenshouderij ziet en dringt aan op een gesprek om samen perspectief te kunnen bieden aan varkenshouders in Nederland.

Vooral het voornemen van Dijksma om de dierrechten voor onbepaalde tijd te handhaven, maakt het volgens hem bijna onmogelijk de wedstrijd te winnen. "Het feit dat we verplichte mestverwerking én dierrechten krijgen is onverteerbaar en voelt als onrecht. Bovendien wordt er geen schot geplaatst tussen verwerking van pluimveemest en overige mestsoorten. Dit alles stimuleert het opstarten van de verwerking van varkensmest niet."
Andere pijnpunten zijn de stijging van de Rendac tarieven voor destructie, de verwachte kostenstijging van 20% door het ingrijpen bij de NVWA en de kostprijsstijging door de stalkeuring (QLL) te schrappen. Deze effecten kan de varkenshouder niet via zijn vakmanschap op een of andere manier terug verdienen.

Maar ook komt Rooijakkers opnieuw terug op de zogenoemde ‘4-dageneis’ voor zeugenbedrijven. Dit veroorzaakt op veel bedrijven terugkomers. "Dit betekent niet alleen extra kosten, ook is het welzijn van de dieren daar niet altijd bij gebaat."

Ook haalt Rooijakkers het schrappen van de voerligbox met uitloop uit de Maatlat Duurzame Veehouderijeen aan. Volgens hem kan er nu een streep worden gezet door dit welzijnsvriendelijke houderijsysteem.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer