Groei belangrijke factor

Bedrijfsgroei is een belangrijke factor voor innovaties in de varkenshouderij. Dat blijkt uit de innovatiemonitor van het LEI. Negentig procent van de ondernemers met een vernieuwing geeft aan dat groei een belangrijke factor is voor het succes van het bedrijf. ?Het belang van groei in de varkenshouderij hangt volgens het LEI waarschijnlijk samen met kostenbesparing en noodzakelijke aanpassingen aan stallen om aan wettelijke normen te voldoen. ?Vrijwel alle varkenshouders geven aan dat ook het anticiperen op regelgeving erg belangrijk is. Dit heeft te maken met dierenwelzijnseisen en ammoniak- en geur-emissiereductie waar de bedrijven aan moeten voldoen.

Innovaties
?In 2011 heeft een kleine twee procent van de bedrijven in de varkenshouderij een innovatie doorgevoerd. Het aantal vernieuwers ligt op 15 procent. ?Het totaal aantal land- en tuinbouwbedrijven dat een vernieuwing doorvoert is gedaald van 18 procent in 2008 naar 12 procent in 2011. ?De pluimveehouderij was het meest vernieuwend. De reden hiervoor is dat veel pluimveehouders overgestapt zijn op nieuwe stalsystemen. Door wettelijke eisen op het gebied van dierenwelzijn of duurzaamheid, waren de pluimveehouders genoodzaakt te vernieuwen. Dit geldt in mindere mate ook voor de varkenshouders, ook zij vernieuwden hun stalsystemen.

Belemmeringen?
Onzekerheid over het overheidsbeleid is volgens het onderzoek de grootste belemmering voor innovaties in de land- en tuinbouw. ?Op twee en drie staan belemmeringen die te maken hebben met de financiering van innovaties. Ondernemers vinden de kosten te hoog en of te moeilijk om de financiering rond te krijgen.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer