Gewoon genieten

Ik werk nu zo’n 14 jaar in de varkenshouderij en het verveelt nog steeds niet. Sterker nog: het wordt steeds leuker! Maar toch is er één punt dat je als een soort nadeel zou kunnen beschouwen: ik kan niet meer ‘gewoon’ van varkensvlees genieten.

Vorige week nog, toen ik voor een afscheidsetentje van een collega richting ‘FF Swanjee’ (aanrader!) in ‘s-Hertogenbosch toog. Een restaurant dat zich duidelijk wil onderscheiden met vlees. De gastheer komt aan tafel met een plank vol onbereid (gevacumeerd) vlees en legt uit welke soorten er op de kaart staan en wat de herkomst daarvan is. In dit geval zat daar ook een stuk gemarineerd buikspek van het varken bij. En dan beginnen bij mij de radertjes alweer te draaien: klopt het wat hij allemaal vertelt, wat voor vlees is het precies, hoe zit het dan met berengeur?

Of laatst in Barcelona, toen ik na een congres van twee dagen nog even de tijd nam om deze prachtige stad te verkennen. Op de overdekte markt La Boqueria (ook een aanrader!) keek ik mijn ogen uit. Wat je allemaal niet kunt doen om voedsel te presenteren! De zorgvuldigheid waarmee de marktkooplieden hun waar als kunstwerkjes hebben uitgestald. Je koopt daar zakjes ham in plaats van een frietje. In kramen, waar de koopman bijna niet meer te zien is achter de gigantische hammen die vanaf het plafond naar beneden bungelen. En in plaats van gewoon te genieten van de ham ga ik dan de bordjes lezen die erbij staan. Wat is de prijs per kilo, waar komen deze hammen vandaan, zouden er ook Nederlandse tussen zitten?

Waarschijnlijk ben ik dus gewoon een vakidioot geworden. Op zich geen punt, maar voor de feestdagen heb ik me wel iets voorgenomen. Ik ga mijn gasten culinair verwennen met varkensvlees. En mezelf ook. Even de vakidioot opsluiten en gewoon genieten van al het heerlijks van het varken. Die vakidioot mag daarna weer uit de kast. Fijne feestdagen en tot volgend jaar!

Janneke Janssens
Hoofdredacteur Varkens

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    50 %
  • Zondag
    16° / 9°
    40 %
  • Maandag
    16° / 8°
    70 %
Meer weer