Goede+biestverdeling+cruciaal+bij+grote+tomen
Partner De Heus

Goede biestverdeling cruciaal bij grote tomen

Bigkwaliteit begint in de baarmoeder. Een big moet namelijk bij de geboorte vitaal genoeg zijn om zo snel mogelijk bij de uier te komen en minstens 250 milliliter biest te drinken. In de praktijk zie je echter dat niet alle biggen in een toom dat halen. Toch is voldoende biest voor de rest van het leven van een big van cruciaal belang. Premium zeugenvoeders zijn mycotoxine-arm, maar vezelrijk en kunnen daarbij helpen.Een goed begin is het halve werk

Biest biedt energie om de eerste dag na geboorte te overleven. Daarnaast biedt het niet alleen bescherming tegen geboortediarree, maar ook tegen het vroegtijdig optreden van luchtweginfecties rond en na het spenen. Maar voldoende biest is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat zeugenvaccinaties aan het einde van de dracht ten behoeve van de biggen goed tot hun recht komen.

Biestopname meten door antistoffen

De biestopname van individuele biggen is goed te meten door enkele dagen na de geboorte bloedonderzoek te doen. Daarbij wordt door de Gezondheidsdienst voor Dieren aangegeven dat het antistofgehalte in het bloed (immunoglobuline) op dag drie bij voorkeur meer dan 15 gram per liter moet bedragen. Waarden onder de tien zijn beslist te laag. Een vitale big zal bij een zeug die voldoende biest geeft ongeveer 250 milliliter biest drinken. Daarmee zal de big meer dan genoeg antistoffen opnemen. In de praktijk zullen niet alle biggen voldoende biest opnemen, maar wanneer 90 procent van de biggen dat wel doet, is dat een mooie score.

Voorbeelduitslagen biestscan


© De Heus

© Eigen Foto

In grafiek 1 en 2 zie je de hoeveelheid antistoffen in het bloed van de biggen. Bij de ene zeug is de hoeveelheid immuunglobulinen (IgG) en de verdeling ervan veel beter dan bij de andere zeug.

• Lees hier verder

Over De Heus

  De Heus is een internationaal opererende onderneming met als kernactiviteit de productie en vermarkten van hoogwaardige diervoeders. Sinds de...

Lees verder »