‘Meer dan een boerenknecht’

‘Varkenshouders moeten zichzelf beter presenteren als werkgever,’ dat is de stelling op varkens.nl van deze maand. Varkenshouder Bert Rijnen uit Oirschot is het met de stelling eens. “De varkenshouderij mag zich best wat meer profileren; het gaat niet om een simpele boerenknecht, maar om een volwassen baan. Zeker omdat bedrijven groter worden is het belangrijk dat het imago van ons als werkgever verbetert.”

Groeien in rol
Volgens Wim Vugteveen, kerndocent veehouderij bij De Groene Campus moeten werkgevers nog groeien in hun rol van werkgever. Dat komt volgens hem door de snelheid waarmee schaalvergroting zich voltrekt. “Goed omgaan met personeel is wel wat anders dan een varken zo snel mogelijk op gewicht krijgen.”

Handjeklap
Volgens Peter van Kerkhof, mede-eigenaar van Vakkundig Personeel Oirschot is het vooral belangrijk te beseffen dat een medewerker géén ondernemer is. Verder is er volgens hem nog winst te behalen door kleine praktische dingen goed te regelen, functioneringsgesprekken te houden en cursussen aan te bieden.
Vugteveen kan zich daar in vinden: “Als een werknemer bijvoorbeeld een cursus wil volgen, moet hij of zij dat vaak in eigen tijd en op eigen kosten doen. In plaats daarvan mag je dan af en toe een kwartiertje eerder weg. Dit soort handjeklap getuigt niet van goed werkgeverschap.”

Lees de uitgebreide reacties van Rijnen, Vugteveen en Van Kerkhof in het magazine Varkens van deze maand.

Eens of oneens met de stelling van deze maand: 'Varkenshouders moeten zichzelf beter presenteren als werkgever'? Stem dan hier.

 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer