Relatief of absoluut?

Heel vaak kom ik discussies tegen over voerwinsten. Gelukkig kent een groot aantal mensen hun kritieke voerwinst. Hoeveel voerwinst moet ik halen om al mijn uitgaven te kunnen doen? Let wel, dit is een absoluut getal. Een percentage zegt in deze discussie niet alles. Op iedere factuur die betaalt moet worden staat namelijk toch echt een absoluut bedrag onder de streep.
De hele varkenshouderij heeft continu te maken met prijsschommelingen, daarom is het toch interessant om te weten wat uw taakstellend voerwinstpercentage is. Door dit te weten en te monitoren weet u of de match tussen techniek en financiën klopt, ook als u in een jaar wellicht liquide middelen tekort komt of over heeft. Het percentage zegt iets over de lange termijn, het absolute getal over de korte termijn.
In onderstaande grafieken ziet u de voerwinstontwikkelingen van de laatste 22 jaar (bron: Agrovision).

De varkenscyclus herkent u doordat de oppervlaktes boven de lijn (globaal) overeenkomen met de oppervlaktes daaronder.

Vaak wordt ingebracht dat de voerwinst door de jaren heen stijgt, met andere woorden, het gemiddelde (100 procent) gaat ook omhoog. Bovenstaande grafieken bewijzen dat dit voor de zeugenhouderij zeker geldt, maar voor de vleesvarkenshouderij niet.
In de zeugenhouderij zien we de voerwinst in twintig jaar €50 stijgen. Dat komt neer op ongeveer €2,50 per gemiddeld aanwezig zeug per jaar. Dit is een puntje van aandacht als u de vergelijking maakt van absoluut naar relatief. Was twintig jaar geleden een voerwinst van 120 procent genoeg, dan heeft u nu voldoende aan een voerwinst van 110 procent. In allebei de gevallen komt u in absolute zin dus aan een voerwinst van €540.

Daarbij moet worden aangetekend dat de kosten in twintig jaar natuurlijk ook stijgen. Veel kosten stijgen met meer dan 10 procent voerwinst, dus werkelijk moet u wellicht een hogere voerwinst halen. Vaak wordt dit gecompenseerd door afnemende financieringslasten, zodat alles toch redelijk in balans is.

Het is dus van essentieel belang om uw taakstellende voerwinst te kennen en te monitoren, hierdoor kunt u pro-actief reageren richting financiers.

Jan van der Heijden
Adviseur AEC Uden

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer