'Boeren zijn weer de dupe’

Varkenshoudster Elly Michiels-Fleuren kan zich niet voorstellen dat VION ‘gangbaar’ vlees als vlees van het Beter Leven kenmerk verkoopt. In het televisieprogramma Zembla beschuldigen anonieme medewerkers de slachterij daarvan. De uitzending is donderdagavond en het is nog onduidelijk of de beschuldigingen inderdaad hard te maken zijn. Michiels-Fleuren, deelnemer aan het Good Farming Star Concept is er zeker van dat alles bij VION keurig verloopt. “We worden regelmatig door VION uitgenodigd. Er wordt daar super gewerkt. Stervarkens hebben een eigen lijn en alles is geautomatiseerd. Ik kan me bij de geruchten absoluut niks voorstellen."

Schuldig of niet, boeren zijn volgens Michiels weer de dupe. “VION krijgt hier hoe dan ook last mee. Dat uit zich in prijsvorming.” De varkenshoudster vertelt erg benieuwd te zijn hoe de staatssecretaris hiermee omgaat. “Met de EHEC crisis werden ook valse beschuldigingen gemaakt. Dat heeft boeren toen heel veel geld gekost.”

Ook Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland is niet blij van alle commotie in de media over een nog uit te zenden documentaire van Zembla. “We zijn benieuwd of de berichten die ons vooruitsnellen kloppen en hard te maken zijn”, zegt Maat. “Het is niet wat we willen. Dit soort berichten zijn niet goed voor het imago van de varkenshouderij.”

Volgens Bennie van Til, voorzitter van de NVV heeft de NVV het CBL constant voor een goede borging gewaarschuwd. “Wat er precies aan de hand is weet ik niet, maar dit is nooit positief.” Volgens Van Til is dit heel duidelijk de zaak van VION. "Laat ze het maar uitleggen. Ik ben benieuwd hoe ze hiermee omgaan om de imagoschade zoveel mogelijk te beperken.”

Michiels-Fleuren wil er liever niet aan denken dat de geruchten waar zouden kunnen zijn. “VION is onze afnemer. Je gaat ervan uit dat het goed gebeurd. Zo niet dan denk ik dat we met de starleveranciers om tafel gaan zitten.”

Lees meer: Dierenbescherming: ‘Bewijs niet sluitend’
                      'VION fraudeert met vlees'
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    20° / 12°
    60 %
Meer weer