Bluswater verantwoordelijkheid ondernemer

De afgelopen decennia vormde het drinkwaterleidingnet met de daarop aanwezige brandkranen op vrijwel alle plekken in Nederland een welhaast vanzelfsprekende en gegarandeerde bron van bluswater. Deze vanzelfsprekendheid is inmiddels verleden tijd. Maatschappelijk is het gebruik van drinkwater als bluswater steeds vaker een punt van discussie. Daarnaast verkleinen drinkwatermaatschappijen de diameter van hun waterleidingen om daarmee de verplichting tot levering van schoon drinkwater te borgen.

Onvoldoende besef
In combinatie met schaalvergroting in de veehouderij blijkt in de praktijk de beschikbare hoeveelheid water hierdoor in het buitengebied steeds vaker ontoereikend waardoor bij brand meer schade wordt veroorzaakt dan nodig. Volgens Erwin Braak van verzekeraar Achmea is dat helaas een feit doordat mensen te gemakkelijk rekenen op de overheid. “Maar die hoeft in feite alleen te zorgen voor het redden van mensen. Om dieren of een gebouw te redden moet je zelf aanvullend bluswater regelen in de vorm van een geboorde put of blusvijver. Veel ondernemers beseffen dat niet, wat voor ons reden is bij nieuwbouw of uitbreiding een extra watervoorziening te vragen.”

Focus op preventie
Projectleider Mark Ruessink van DLV erkent dat de beschikbaarheid van bluswater in het buitengebied te wensen overlaat, maar dat de aandacht hiervoor niet moet worden overtrokken. “De meeste groten branden met bijbehorend dierenleed zijn toch ontstaan door de manier van stallenbouw, de bedrijfsvoering en onvoldoende aandacht voor preventie. Als in een dergelijke stal brand uitbreekt, ontwikkelt deze zich veel te snel tot een onbeheersbare situatie. Het kwaad is dan al geschied voordat er überhaupt brandweer ter plaatse is. Op dat moment is bluswater sowieso een probleem.”

Samenhang
Ook Wim Verboom van de brandweer is van mening dat een beperkte bluswatercapaciteit niet automatisch meer schade betekent. “De aanwezigheid van bluswater in agrarische gebieden is van oudsher nooit ‘overdone’ is geweest. “Dit heeft te maken met de vroegere indeling van risicogebieden, waarbij een agrarisch gebied niet als een groot risico werd beschouwd. Daarnaast is in het buitengebied vaak sprake van ‘eindleidingen’ waardoor de capaciteit van het waterleidingnetwerk vaak beperkt is. Het gaat echter om de samenhang van het totale pakket van brandveiligheidsmaatregelen.” Volgens Verboom is de brandweer daarom in ons land zo’n grote pleitbezorger van het voorkomen van brand. Maar de ondernemer zelf speelt daarbij de belangrijkste rol.

Alternatieve voorziening
De focus op preventie neemt niet weg dat er moet worden gezocht naar alternatieve bluswatervoorzieningen doordat primaire bluswatervoorzieningen vaak ontoereikend zijn. Verboom: “Een voorbeeld hiervan is een voorziening op het terrein van een agrariër zoals een beregeningsbron eventueel in combinatie met een tankwagen van de brandweer. Nog beter is een geboorde put met een gegarandeerde waterafgifte.”

Lees in de nieuwe papieren uitgave van Varkens meer over alternatieve bluswatervoorzieningen.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer