Defect in installatie vaak oorzaak brand

Een defect in een elektrische installatie is vaak de oorzaak van brand in varkensstallen. Uit schaderapporten van verzekeraar Univé blijkt dat ongeveer een derde van alle branden in bedrijfsgebouwen op die manier ontstaat. Daarmee is dit de meest voorkomende oorzaak van brand in de agrarische sector.

Daarnaast vormen ook de zogenaamde ‘brandgevaarlijke werkzaamheden’ een belangrijke oorzaak van brand. “Hierbij kan je denken aan onderhoud aan het gebouw, laswerkzaamheden en dergelijke. Een onbedachtzaam moment of een ongelukje kan zomaar grote consequenties hebben”, zegt Corine Rodenburg van Univé.

Periodiek onderhoud
Agrarische bedrijven zijn grote brandrisico’s om te verzekeren. “Daarom worden er vaak aanvullende eisen gesteld aan de verzekerde. Met betrekking tot de elektrische installatie moet bij nieuwe aanleg bijvoorbeeld worden voldaan aan de NEN1010 normen. Ook moeten de elektrische installaties periodiek onderhouden worden.”
Het risicobewustzijn van de agrariër is volgens Univé erg belangrijk bij het voorkomen van stalbranden. “Wij zien dat bij een agrariër die geconfronteerd is geweest met een brand, de bewustwording een stuk hoger ligt. Het bewust omgaan met de risico’s is dan ook de belangrijkste factor bij brandpreventie.”

Honderd procent verlies
De kans op brand in varkens en pluimveehouderijen is groot, door het gesloten karakter en doordat de gebouwen vaak kunststof isolatiemateriaal bevatten wat brandgevaarlijker is. “Hierdoor zien wij dat het verlies bij brand vaak honderd procent is.”

In de uitgave van Varkens die op 16 mei verschijnt leest u meer over brand in varkensstallen.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer