Draaiboek varkenspest te vaag

Het nieuwe draaiboek voor klassieke- en Afrikaanse varkenspest is te vaag. Dat zegt de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee (NBHV). Ook het vernieuwde mond-en-klauwzeer draaiboek is volgens de brancheorganisatie onvoldoende uitgewerkt.


De bond vindt dat de maatregelen op voorhand meer gedetailleerd moeten worden ingevuld dan in het huidige draaiboek is gebeurd. Zo zouden Corridors bijvoorbeeld voor een groot deel al ingetekend kunnen worden.


De NBHV vindt ook dat alle partijen goed geïnformeerd moeten worden. Volgens de bond is er echter, binnen die hele grote groep is een kleine groep van houders, handelaren, transporteurs en slachterijen die veel directer geraakt wordt dan de overige partijen. Deze groep moet volgens de NBHV extra snel, extra goed en vaker geïnformeerd worden en ook betrokken worden bij de te nemen maatregelen.


Het derde kritiekpunt gaat over de inzet van vaccinaties. De bond zegt voorstander te zijn van het beleid om te vaccineren in plaats van het ruimen van dieren. Volgens de NBHV is vaccineren echter geen optie zolang er geen oplossing is voor de afzet van de producten van gevaccineerde dieren.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    30 %
Meer weer