Rekenmodel kraamhok

Kraamhokken vergen altijd een flinke investering. Maar belangrijke onderdelen als een goed biggennest, beweegbare vloer, of voersysteem, zijn pas te duur indien ze niet zijn terug te verdienen. Met het door DLV ontwikkelde rekenmodel is snel te bepalen wat de extra kosten moeten opleveren door bijvoorbeeld minder uitval bij de biggen, of minder verliesdagen.
In het rekenmodel is met name gekeken naar het effect van extra investeringen op de uitval van de biggen. In het voorbeeld is te zien dat een extra investering van €200 is terug te verdienen indien de uitval hierdoor 0,77 procent daalt.
Tenminste bij de uitgangspunten zoals die in deze tabel staan, dus bij 28,5 gespeende biggen per zeug per jaar, 9,6 rondes per kraamhok per jaar enzovoort.
Door bijvoorbeeld €300 in te vullen is te zien dat dan de uitval met 1,16 procent moet dalen om die investering terug te verdienen.

Voor de andere variabelen als uitval zeugen/jaar, biggengroei en dergelijk is geen rekenregel opgenomen. Wel is het eenvoudig om ook hiervan de voordelen te berekenen. Stel dat door het investeren in een geautomatiseerd voersysteem de extra kosten €150 per kraamhok zijn. In het schema staat dat de jaarkosten van installaties 27,5 procent zijn. Dus dit betekent €41,25 per kraamhok en €10,30 per zeug.

Om dat alleen met het verlagen van de uitval terug te verdienen zal een flinke klus zijn. Dan moet de uitval met 1,1 procentpunt dalen. Het terugverdienen gaat mogelijk wel lukken als ook het aantal verliesdagen daalt en er minder gewichtsverlies is bij de zeugen.
Wil je de investering terugverdienen met alleen minder verliesdagen dan moet dit per cyclus met twee dagen dalen. Eén verliesdag per zeug per cyclus minder levert namelijk €5,48 per zeug op.
Het voersysteem kan het gewichtsverlies van de zeugen beperken. In de tabel is te zien dat vijf kilo minder gewichtsverlies van de zeugen in het kraamhok €10,80 per zeug oplevert. Dus gemiddeld zou iedere zeug ruim vijf kilo minder moeten afvallen om de investering terug te verdienen.

Download hier het rekenmodel.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer