Goed ventileren is hele kunst

Goed ventileren is in nieuwbouwstallen een hele kunst. Op termijn ontstaan vaak problemen doordat het ventilatiesysteem niet goed is uitgevoerd en gevoelig is voor overdruk. Dat bleek donderdagavond 1 november tijdens de Klimaatavond op De Groene Campus in Helmond.

Op de avond, mede-georganiseerd door leerlingen MBO-varkenshouderij, kwamen ruim 100 belangstellenden af. Dat waren in meerderheid varkenshouders. Zes sprekers gaven vanuit hun expertise visie op het onderwerp. Eddy Cornelissen van Keijsers Manders Installatietechniek sprak over de gevolgen van een te kleine dimensionering van het afzuigkanaal. Dat leidt tot meer weerstand en dus meer energiekosten. Maurice Vleugels van de firma Stienen liet vervolgens aan de hand van proefjes de eigenschappen van lucht zien.
De gevoeligheid van ventilatiesystemen voor overdruk is een probleem dat in veel nieuwe stallen terugkomt. Vooral als het hard waait. Er kan dan tocht ontstaan, met alle negatieve gevolgen voor de gezondheid van varkens. Daarom benoemde Karsten Tielemans van Scan Air de randvoorwaarden om goed te kunnen ventileren met ventielventilatie. Daar gaat nu nog veel mis in de praktijk. Dat geldt ook bij kanaalventilatie. Leerlingen van De Groene Campus lieten foto’s zien van ventilatiesystemen, waarbij overdruk in de afdelingen geminimaliseerd is.
Varkenshouder Arno Poels schetste vanuit eigen ervaring de verschillen tussen plafondventilatie en kanaalventilatie. In zijn stal met kanaalventilatie heeft hij heel veel problemen gehad met overdruk in de afdelingen. Uiteindelijk heeft hij die opgelost, maar de stal met plafondventilatie draait nog steeds beter.
Als laatste hield Maurice Ortmans van Inno+ een pleidooi om de inkomende lucht voor te verwarmen tot 8°C, met energie uit de stal. Daardoor wordt de kans op tocht bij de varkens geminimaliseerd.



Ook de kans op tocht minimaliseren? Download hier een leaflet met 10 tips.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer