Scheiden: ja of nee?

Wel of niet scheiden? Deze vraag houdt iedereen bezig sinds we beren en gelten zijn gaan houden. De meningen vliegen over en weer. Het gezegde: “Een dame en een heer vreten samen meer,” is een steeds vaker gehoorde bewering. Maar klopt dat ook als we naar de cijfers kijken?


Volgens artikelen (gepubliceerd door het Duitse onderzoeksinstituut Haus Düsse) levert het gescheiden opleggen van beren in kleine groepen 100 gram groei per dag extra op. Haus Düsse werkt met Piétrain-eindberen.
De voederconversie van de beren in dit onderzoek was 2,41, die van de gelten 2,84. Gelten en beren samen bereikten een voerconversie van 2,74. Tel uit de winst. Door de betere voederconversie van beren is er €5 per beer te verdienen.


Dit zijn geen onbekende getallen. Volgens TOPIGS ligt het voordeel voor het apart houden van beren op €5,50, vergeleken met borgen. Vergeleken met het gescheiden opleggen van gelten is het voordeel ongeveer € 3. Dit zijn cijfers van alle TOPIGS eindbeernakomelingen samen. En het kan nog beter. Op Sterksel haalden beren (Tempo-nakomelingen) een voederconversies van 2,32 en gelten van 2,42. Met een voerprijs van ongeveer dertig cent per kilo een voordeel van € 2,80 per beer.


Belangrijk is bij de afweging voor al dan niet gescheiden opleggen: kunt u ook gescheiden voeren? De voeropname verschilt tussen beren en gelten. Op Sterksel namen de gelten in de startfase acht procent meer voer op dan beertjes. Aan het einde waren er nagenoeg geen verschillen. Ook voerfabrikant Agrifirm was erg duidelijk tijdens haar klantenavonden: als de behoefteverschillen tussen beren en gelten bekend zijn is er geen discussie: leg gescheiden op. Reken voor uzelf eens door wat het kost als u de gelten voert alsof het beren zijn en andersom. De adviezen van TOPIGS zijn verwoord in onze voermanuals. De verschillen in zowel voeropname als eiwitaanzet gedurende de groeiperiode vragen om gescheiden opleggen.


Een cruciaal punt ten aanzien van deze materie is gezondheid. In situaties waar de gezondheid eist dat tomen bij elkaar blijven om schade door ziekte te beperken, wordt het rekenen en afwegen. Ook meegewogen moet worden wat een keuze betekent voor arbeidsgemak en verantwoordelijk gebruik van medicijnen.


Alles tegen elkaar afgezet geldt volgens mij negen van de tien keer: “Een boer verdient meer, met het apart houden van gelt en beer”. Scheiden dus!


Chris Opschoor
Bedrijfsadviseur TOPIGS
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer