Prijsstabiliteit onmogelijk

Volgens de denktank Momagri, die regulering van de landbouw promoot, zijn er binnen Europa geen middelen meer om efficiënt te reageren op prijsinstabiliteit. En de na 2013 voorgestelde hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) door de Europese Commissie wordt de situatie volgens de denktank nog erger.

De veronderstelling dat de Europese boeren het meeste steun krijgen, klopt volgens de Momagri namelijk niet. In 2010 werd in Europa 76 miljard besteed aan landbouwsubsidies en werd er in de VS 172 miljard dollar (130 miljard euro) aan subsidie uitgedeeld. Per hoofd van de bevolking is er in de VS volgens de denktank dus drie keer zoveel uitgegeven. Daarbij zijn er grote verschillen in het uitdeelbeleid

Het beleid van de Amerikanen is er volgens de denktank op gericht de landbouwproductie van boer naar consument te stimuleren en zeker te stellen. Terwijl het uitgangspunt van het Europese beleid is om de steun af te stemmen op de landbouwers en deze los te koppelen van de productie en de marktprijzen.

De denktank roept Europese leiders op om in het nieuwe GLB regulerende mechanismen op te nemen die de prijzen en de inkomens stabiliseren en meer efficiëntie in de EU-uitgaven aanbrengen. Als dat niet gebeurt, dan zal de EU volgens Momagri een grotere afhankelijkheid op het vlak van voedsel voor lief moeten nemen. Dat zal volgens de denktank gevolgen hebben op financieel, sociaal en op politiek vlak. 

Volgens Momagri is dat proces nu al bezig. De Europese Unie heeft de invoer de afgelopen tien jaar verdubbeld en importeert daarmee 87 miljoen hectare landbouwgrond.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer