Biggenrace Boekel was een succes

Varkenshouders en BIG Challenge-fietsers Hans van Heeswijk, Mario van Sleeuwen en Erik Geene organiseerden de eerste biggenrace in Boekel tijdens Hemelvaartsdag. Deze vond plaats op de jaarmarkt Boekel Rond Uit. Samen met de ZLTO-afdeling Boekel-Venhorst realiseerden zij een opbrengst van 2.500 euro voor Alpe d’HuZes.


Onder grote belangstelling raceten de vier biggen vanaf 11.00 uur elk half uur door de baan. Op zoek naar een lekker hapje voer. Het publiek waagde massaal een gokje voor 2 euro: welke big passeert als eerste welk poortje. Voor de winnaar lag een vleespakket te wachten. Alle winnaars maakten kans op een luchtballonvaart of helikoptervlucht. Prijzen die gesponsord werden door plaatselijke ondernemers.
Samen met de verkoop van BIG Challenge-shirts leverde dit de drie varkenshouders een opbrengst van bijna 2500 euro op. Een bedrag dat via BIG Challenge volledig bij Alpe d’HuZes/KWF terecht komt en onder andere wordt besteed aan sneldiagnose bij vermoeden van kanker. Niet meer twee weken in spanning wachten op de diagnose maar slechts twee dagen.


“Veel hoefden we de mensen niet uit te leggen. Velen kennen Alpe d’HuZes. Ze vonden het geweldig dat we op zo’n ludieke manier geld inzamelen namens de veehouderijsector. Elke race stonden de mensen dan ook drie rijen dik te kijken. Iedereen was positief en waagde graag een gokje”, vertelt Mario van Sleeuwen. “Ze hebben het er nog steeds over hier in Boekel.”


De biggenrace leverde een geweldig resultaat op, maar dat ging niet zomaar. Alle biggenracebanen van BIG Challenge waren op Hemelvaartsdag bezet. Er moest dus een eigen baan gebouwd en geschilderd worden. De drie varkenshouders kregen daarbij hulp van de plaatselijke buitenschoolse opvang.
Biggen kunnen niet zomaar worden vervoerd naar het evenemententerrein in Boekel. Daarvoor zijn een UBN en vervoersdocumenten nodig. Hans van Heeswijk regelde het papierwerk voor de biggen zorgvuldig. Evenals de opvang nadien op een plaatselijke zorgboerderij waar de biggen blijven totdat ze slachtrijp zijn.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer