Stallenwedstrijd voor een beter imago (2/6)

De manier waarop stallen in het landschap staan, spelen een belangrijke rol bij het imago van de sector. Daarom schreef rijksadviseur voor het landschap Yttje Feddes een wedstrijd uit getiteld ‘een mooie nieuwe varkensstal’. Vijf teams ontwierpen zes stallen. Een overzicht van de inzendingen.

Inzending team Gelderland Voorthuizen

Stal de Uitspanning - Agro-toerisme à la carte

Gelderland Voorthuizen

Twee van de vier locaties van de varkenshouderij van Dick van de Lagemaat liggen ingesloten tussen de snel uitdijende campings. Daarom wil Van de Lagemaat zijn bedrijf voor 1000 zeugen efficiënter concentreren op een locatie aan de snelweg A1, waarmee ook de verkeersdrukte op landwegen afneemt. Zijn vier andere locaties krijgen andere functies.

In de nieuwe stal wil de ondernemer recreatie en varkens combineren met een bezoekers- en educatiecentrum, een vergadercentrum, een café-restaurant, enkele hotelkamers, een uitkijktoren met klimwand en een openluchtbioscoop. Een fiets- en wandelroute dwars door het gebouw verankert het bedrijf in het bestaande recreatieve netwerk.

De donkere dakvlakken op het zuiden zijn voorzien van zonnecellen die het hele gebouw van stroom voorzien. Regenwater wordt opgevangen in het bassin op het terrein en kan gebruikt worden als spoel- en schrobwater. De voersilo’s zijn opgenomen in de gebouwschil, de mestvergisters aan de achterzijde staan opgesteld in een klein binnenhof.

De kraamafdeling vormt het hart van het bedrijf. Hieromheen liggen 16 afdelingen met elk 50 dragende zeugen. De ruimte van 2,25 vierkante meter per zeug kan met 1,9 vierkante meter buitenuitloop worden uitgebreid.
Het balkon wordt bij het vleesvarkenshok getrokken en de lichte staalconstructie van de galerij omgebouwd tot een hellingbaan naar de buitenuitloop op de begane grond. Elke groep van 24 varkens heeft zo zijn eigen uitloopruimte onder het transparante dak.

Vermindert de ondernemer 16 procent van het aantal varkens, dan kan hij niet 1-ster, maar 2-sterrenvlees produceren. De vermindering kan hij terugverdienen uit de hogere opbrengst.

Bekijk de inzendingen van de andere teams:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer