Waarschuwing voor lekwater uit luchtwassers

De Gezondheidsdienst voor Dieren kreeg de afgelopen weken twee meldingen van varkens die zijn gestorven nadat ze uit luchtwassers afkomstig water hadden binnengekregen. De GD waarschuwt varkenshouders dan ook voor het gevaar van dit lekwater.

Het waswater bevat zoveel nitriet dat het drinken van enkele slokken binnen tien minuten tot de dood kan leiden. Nitriet bindt de rode bloedcellen zodat het zuurstoftransport in het dier stil komt te liggen en het varken stikt. Dit water is ook voor varkenshouders gevaarlijk.

Veel bedrijven met een luchtwasser lozen het afvalwater in de mestput. Waarschijnlijk is bij deze varkens het lekwater teruggevloeid in het drinkwater.

De GD raadt aan de luchtwasinstallatie op lekkage en op de afvoer van het waswater te controleren en te zorgen dat de aanvoer van het water naar de luchtwasinstallatie NIET gecombineerd is met andere waterleidingen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer