Export mest stort in

De export van varkensmest daalde in 2010 met 45 procent, vooral dankzij een instortende export naar Duitsland. Met 288.000 ton ligt de afzet richting Duitsland onder het niveau van 2008.

Cumela Nederland verklaart deze daling vooral uit de lagere prijzen voor mestafzet in Nederland gedurende de eerste drie maanden, waardoor de noodzakelijke bewerking te duur was. Bovendien is er het derde kwartaal veel mest in opslag gehouden.

De export van mest naar Duitsland heeft ook te maken met aangescherpte regelgeving in de belangrijke deelstaten Niedersachsen en Nordrhein-Westfalen. Aanvankelijk was het hygiëniseren (een uur verhitten bij 70 graden) van mest voldoende voor export.

Sinds vorig jaar eisen deze deelstaten dat mest wordt gesteriliseerd (twintig minuten verhitten op 133 graden) voordat Duitse akkerbouwers de mest mogen importeren. Deze behandeling maakt een kuub mest 5-7 euro duurder.

Daarentegen neemt de export van mest naar België toe. Nederlandse bedrijven kunnen onbewerkte varkensmest eenvoudig afzetten bij Belgische akkerbouwers.

Meer cijfers vindt u in het uitgebreide overzicht van de exportcijfers.


 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer