%27Een+week+vol+toekomst%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Een week vol toekomst'

Deze column dateert van de eerste dagen van juli. Een mooi moment om terug te kijken op de afgelopen maand. Soms heb je van die maanden waarin van alles wordt afgerond en projecten worden afgesloten. Juni 2024 was dat duidelijk voor Coöperatie Topigs en Topigs Norsvin. We hebben nogal wat belangrijke momenten gehad. Ze zaten allemaal opeengepakt in dezelfde week. Je kunt zeggen dat het de week van de toekomst was.

Als eerste onze jaarvergadering. Die ging over de varkenshouderij en varkens houden over tien jaar. Hoe ziet onze sector er in de toekomst uit? Alex Datema bracht een duidelijke visie van de Rabobank over. Maar de ster van de avond was Stefan ter Haar, de boer van de toekomst die helder en duidelijk uitlegde hoe hij werkt aan de ontwikkeling van zijn bedrijf in het Nederlandse agrarisch ondernemersklimaat.

Een paar dagen na de jaarbijeenkomst werd in Noorwegen het nieuwe berenteststation Delta Norway geopend. Het was een dag vol met zonneschijn en warmte, ondanks dat ik bij de openingsceremonie het bekende lint mocht doorknippen tijdens de enige regenbui van die dag. Wat een mooie stal hebben de mensen in Noorwegen neergezet. Iets om trots op te zijn. De modernste meettechnieken en duurzaam gebouwd met oog voor dier en mens.

Met deze teststal ronden we een investeringsprogramma van tientallen miljoenen euro's af waardoor de fokkerij van Topigs Norsvin klaar is voor de toekomst. Dat geeft ons niet alleen een duidelijke voorsprong op de concurrentie. Maar nog belangrijker is: het maakt dat Topigs Norsvin varkens blijft fokken die ons, de leden-varkenshouders, helpt om aan de eisen van de markt en de omgeving te blijven voldoen. Dat maakt genetica een belangrijke bouwsteen voor onze toekomst.

Het laatste feit van de juni-toekomst-week was de bekendmaking dat Coöperatie Topigs voortaan 100 procent eigenaar is van Topigs Group en de Nederlandse activiteiten. Vion was tot voor kort mede-eigenaar, maar heeft zijn aandelen verkocht aan Topigs Norsvin.

Het lijkt een boekhoudkundige transactie die weinig voorstelt. Maar het is terdege belangrijk. Door deze transactie is Coöperatie Topigs nu de enige aandeelhouder van Topigs Group en zijn de activiteiten van Topigs Norsvin Nederland en Varkens KI Nederland nu voor 100 procent rechtstreeks in handen van varkenshouders. Met de keuze om hun aandelen aan Topigs Group aan te bieden, laat Vion zien dat ze het belangrijk vinden dat de Nederlandse fokkerij wordt aangestuurd door Nederlandse varkenshouders.

Met een avond over de toekomst van onze sector, een jonge varkenshouder met een schitterende toekomst, toekomstgerichte berenteststal en dito fokkerijprogramma en een coöperatie die nu het stuur naar de toekomst helemaal in handen heeft, was het een drukke maar wondermooie week in juni.

Mark Tijssen
Voorzitter Coöperatie Topigs

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer