%27De+rollen+omdraaien%3F%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'De rollen omdraaien?'

China blijft in veel opzichten indrukwekkend. Vorig jaar bezocht ik vanuit mijn rol als voorzitter van de raad van commissarissen met een Topigs Norsvin-delegatie enkele varkensproducenten in dat land. Natuurlijk is de schaal waarop in China varkens worden gehouden indrukwekkend. Maar wat zeker net zo indrukwekkend is, is de ontwikkeling van de technologie die daar in razend tempo vooruitgaat.

De tijd staat ook in China niet stil. Je ziet dat bijvoorbeeld op het gebied van dataverzameling en diermonitoring. Alles wordt met camera’s in beeld gebracht. Maar ook ontwikkelen ze in China klonen en brengen ze 'gene editing' verder.

Het zijn allemaal innovaties die helpen varkensvlees efficiënter te produceren en sneller en met meer informatie de complexe grote varkensproductie op een bedrijf te stroomlijnen. Iets wat zeker nodig is, omdat op deze vlakken nog een hoop kan worden verbeterd.

Wat je ook ziet, is dat een echte doorbraak met de praktijk vaak uitblijft. Het zijn veelbelovende innovaties, maar het lukt niet goed om ze in de dagelijkse bedrijfsvoering succesvol toe te passen. Daarvoor ontbreken (nog) de kennis en juiste houding van de medewerkers.

Profiteren van innovaties

Dat zie ik hier in Nederland wel goed gaan. We hebben ook veel technologische ontwikkelingen en vaak lukt het bij ons wel om die naar de praktijk te vertalen. Daardoor kan worden geprofiteerd van innovaties. Dit is een van de bouwstenen die de Nederlandse varkenshouderij succesvol maakt.

Misschien is het tijd om de rollen om te draaien. Vroeger kwam China hier in Europa kennis opdoen waar ze thuis succesvol mee aan de slag gingen. Misschien moeten we eens wat vaker daar de laatste stand van de ontwikkelingen gaan ophalen. Laten we onze kennis gebruiken om in Nederland innovaties die in China niet goed uit de verf komen succesvol in de praktijk toe passen.

Dit kan een bijdrage leveren aan het oplossen van onze uitdagingen die we op het moment als varkenshouderij hebben. Beter nog: het kan ons een voorsprong op anderen geven, waardoor we voorloper in Europa worden in de productie van duurzaam, diervriendelijk, efficiënt en smakelijk varkensvlees.

Mark Tijssen
Voorzitter Coöperatie Topigs

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer