%27Slim+boeren+met+smart+farming%27
Blog
© Boehringer Ingelheim

'Slim boeren met smart farming'

Smart farming, ook wel 'precision livestock farming' genoemd, klinkt leuk. Maar wat heb je eraan? Begin juni nam ik deel aan een groot gecombineerd congres voor varkensdierenartsen wereldwijd; het 27ste 'International Pig Veterinary Society Congress', tegelijk met het 15de 'European Symposium of Porcine Health Management'. De deelnemers konden daar kennisnemen van bijna duizend presentaties. Te veel voor een simpele ziel zoals ik, dus je moet keuzes maken.

Interessant was dat 'precision livestock farming' daar meer dan een dagdeel de aandacht kreeg. Een paar voorbeelden laten zien wat het kan brengen op een varkensbedrijf.

Iowa State University, altijd actief met onderzoek voor de varkenshouderij, presenteerde een model waarmee de uitval van biggen na het spenen kan worden voorspeld. Iedereen snapt dat wat er met een big tot aan het spenen gebeurt, invloed heeft op de periode na spenen. Maar hoe kun je dit nuttig gebruiken?

Het model is ontwikkeld op basis van 1.723 weekgroepen biggen, waarvan een aantal standaard kengetallen betreft werpen en de zoogperiode geïntegreerd zijn gebruikt om toekomstige prestaties te voorspellen. Alle beschikbare data werden met 'machine learning' in een model gestopt en de uitkomsten daarvan blijken nuttig!

Vroege alarmering

Aan de ene kant werd duidelijk welke factoren het meest van invloed zijn op de uitval na het spenen. De belangrijkste twee zijn uitval voor spenen en speenleeftijd. Aan de andere kant geeft het je niet alleen de kennis om in te grijpen waar dit het meeste effect heeft, maar je kunt er ook gebruik van maken door de weekgroepen die 'op risico' zijn extra goed te verzorgen. En je bent vroeg gealarmeerd als de uitval onverhoopt hoger is in de weekgroepen waar je het niet had verwacht.

Naast de integratie van bestaande data is het ook mogelijk om met sensoren continu te meten en zo betrouwbare data te produceren die kunnen helpen met de bedrijfsvoering. Een goed voorbeeld daarvan is SoundTalks. Daarmee wordt het geluid van hoestende gespeende biggen of vleesvarkens gebruikt om de luchtweggezondheid op koppelniveau te volgen.

Er zijn inmiddels nogal wat studies die laten zien dat SoundTalks luchtwegproblemen een aantal dagen eerder ontdekt dan 'de mens', zodat eerder – en anders – kan worden ingegrepen. Met als gevolg gezondere varkens en minder gebruik van antibiotica. Daarnaast zijn de data goed te gebruiken voor de analyse van luchtwegproblemen, wat tot preventieve maatregelen kan leiden om bijvoorbeeld het klimaat in de stal te verbeteren.

Optelsom van kennis

Mooie voorbeelden die laten zien dat de integratie van data, het omvormen naar informatie en de analyse hiervan kennis genereren. Het is de optelsom van kennis die tot betere beslissingen leidt. Smart farming voegt op deze manier zeker wat toe aan bestaand vakmanschap.

Moet het gebruik van smart farming per definitie makkelijk zijn en moet je wachten tot er een beter product is? Ik denk het niet. Autorijden is ook niet makkelijk en moet je leren. Maar autorijden voegt veel toe en daarom zijn we daar al meer dan 75 jaar geleden mee begonnen. Sindsdien zijn auto's continu verbeterd. Tegelijk heeft niemand al die tijd het rijden van een auto uitgesteld omdat ze vonden dat auto's eerst nóg beter moesten worden.

Smart farming toepassen is een vorm van goed boerenverstand.

Martijn Steenaert
Technical Service Manager Swine bij Boehringer Ingelheim

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer