%27On+the+road+again%27
Blog
© Boehringer Ingelheim

'On the road again'

Dat Streptococcus suis een van de meest voorkomende bacteriën in de varkenshouderij is, is bij de meeste mensen in de sector wel bekend. Niet gek dus dat als ik mensen vraag: 'Wat houdt je momenteel bezig?', dat de streptokok toch wel vaak voorbijkomt in de antwoorden.

Een probleem met streptokokken uit zich bij biggen vaak in hersenvliesontsteking of gewrichtsontsteking. De economische schade van streptokokken door inzet van medicatie en door sterfte en groeiverlies is relevant. Meer weten over streptokokken en de aanpak daarvan is belangrijk. Dat was aanleiding voor ForFarmers, Trouw, Wageningen Bioveterinary Research en Boehringer Ingelheim om hier verder onderzoek naar te doen binnen een privaat en publiek samenwerkingsproject. De centrale onderzoeksvraag was: of en hoe is een big vanuit biest beschermd tegen een Streptococcus suis-infectie?

Er is een uitgebreide studie gedaan naar Streptococcus suis onder veldomstandigheden op een varkensbedrijf. Daaruit komt een aantal interessante aanknopingspunten voor toepassing in de praktijk. Wist u dat een infectie met PRRS de kans op problemen met streptokokken vergroot? Vragen genoeg over hoe dit immunologisch dan in zijn werk gaat en hoe je hier in de dagelijkse praktijk op kunt sturen. Wat betekent die bescherming vanuit biest voor de big of leidt dat juist tot problemen op latere leeftijd? Stof tot nadenken en voer voor discussie.

Dat brengt ons 'On the road again'. We doen deze maand een ronde langs varkenspraktijken en dierenartsen in het veld om deze leerpunten uit het streptokokkenproject te delen. Om verder te verkennen wat de brug naar PRRS is en te discussiëren over welke items uit het project bijdragen aan de aanpak in de praktijk. Als u meer wilt weten, klop dan begin mei bij uw eigen dierenarts aan.

Anita Adams
Key accountmanager varken bij Boehringer Ingelheim

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  65 %
Meer weer