%27Protest+aan+het+verkeerde+adres%3F%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Protest aan het verkeerde adres?'

Boerenacties in heel Europa en nu ook weer opnieuw in Nederland. Begrijpelijk. De overheid, zowel Europees als Nederlands, lijkt wel bezig met een inhaalslag in wetgeving om fouten uit het verleden goed te maken. Hierop gewezen door allerhande dierenwelzijns- en milieuorganisaties.

Het komt nu allemaal in één keer samen en dat roept weerstand op. De boeren kunnen niet alles zomaar even in hun eentje oplossen. Als je het mij vraagt, is het grootste probleem nu het klimaat. Dat speelt ons flink parten en ook daar hebben de boeren weer last van.

Op het onderdeel klimaat moet je nu alle aandacht richten en maatregelen voor nemen. Daar zal iedere burger wat van merken. Dat kan niet anders. Bijvoorbeeld veel minder autorijden – verplicht een deel thuiswerken voor alle beroepen waar dat kan – en minder vliegen. Hooguit eens in de twee jaar bijvoorbeeld. En voor mijn part ook minder, maar bewuster vlees eten.

Met de besparingen die daarmee haalbaar zijn, kan de consument dan meer betalen voor het duurzame voedsel, dat in Nederland en Europa geproduceerd gaat worden en dat voldoet aan eisen wat betreft klimaat, milieu, diergezondheid en dierenwelzijn. Want dat voedsel gaat duurder worden de komende jaren, dat kan niet anders. Of we halen het alleen nog uit landen waar niet of nauwelijks regels gelden op het gebied van milieu, klimaat, diergezondheid en dierenwelzijn en dan schiet het klimaat daar zeker niets mee op.

Het is dan overigens niet de consument, maar de supermarkt die hierop moet worden aangesproken. Die supermarkt mag in mijn ogen geen enkel product, niet alleen vers, maar echt alle producten, ook in blik en diepvries, meer verkopen dat niet voldoet aan de regels zoals die in Europa gelden. Datzelfde moet gelden voor de horeca, de fastfoodketens, de verkopers op de markt enzovoort.

Europa moet zorgen dat alle regels in alle Europese landen hetzelfde zijn. Dus als Duitse boeren op 1 februari mest mogen uitrijden, dan mag dat in Nederland ook. Of als ze stallen mogen bouwen met een uitstoot die onder een bepaalde waarde ligt, dan geldt dat ook hier.

Dan kunnen de veehouders, akkerbouwers en tuinders hun schone taak vervullen om klimaat- en milieuvriendelijk en tegelijk efficiënt geproduceerd voedsel te verbouwen en te produceren. Daarbij moet het voor dieren om de juiste mix gaan op de onderdelen diergezondheid en dierenwelzijn. Dieren naar buiten brengen lijkt me daarbij niet de juiste keuze wel meer ruimte en openheid in de stallen, maar liever wel onder dak

Of er in Nederland minder dieren moeten komen vraag ik me af. Het is en blijft beter om ervoor te zorgen dat iedere boer net zo efficiënt gaat werken als de Nederlandse veehouders en akkerbouwers. Dan kunnen we meer mensen voeden met goede eiwitten zonder dat er meer dieren nodig zijn.

John Lamers
Redacteur Varkens

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer