Russische+expansie+export+varkensvlees
Nieuws
© Twan Wiermans

Russische expansie export varkensvlees

Rusland zou in 2024 318.000 ton varkensvlees kunnen exporteren naar China. Dat is de overtuiging van de hoofdanalist van de Russische Landbouwbank RSHB, Andrei Dalnov. Hij baseert zijn verwachting op de verdere openstelling van de Chinese markt voor Russische goederen.

In oktober opende China voor het eerst in vijftien jaar weer de markt voor varkensvlees uit Rusland. Rusland mag alleen varkensvlees exporteren uit gebieden die bewezen vrij zijn van Afrikaanse varkenspest. Door het beginsel van regionalisering toe te passen, komt er een eind aan het importverbod dat China in 2008 instelde. Omdat eerst nog aan een aantal formaliteiten moest worden voldaan, kwam de export pas in 2024 op gang.

De eerste Russische exporten van varkensvlees vallen samen met de handelsspanningen tussen China en de Europese Unie (EU). Half juni riep de Chinese varkensvleesindustrie de autoriteiten op om een antidumpingsonderzoek te starten naar de import van bepaalde varkensvleesproducten uit de EU.

Zelfvoorzienend

Volgens Dalnov is de Russische varkensvleesproductie de afgelopen tien jaar met bijna 60 procent gestegen tot 4,628 miljoen ton. Rusland is voor varkensvlees gegroeid van importerend naar exporterend, stelt de analist. Voor 2024 verwacht hij een varkensvleesproductie van 4,986 miljoen ton.

Ook de consumptie van varkensvlees groeide. In 2023 lag die net boven de 30 kilo per hoofd van de bevolking.Voor 2024 verwacht Dalnov dat deze uitkomt op 32 kilo per hoofd van de bevolking en de consumptie van pluimveevlees inhaalt.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer