Scherp+blijven+op+insleep+Afrikaanse+varkenspest+noodzaak
Nieuws
© Vidiphoto

Scherp blijven op insleep Afrikaanse varkenspest noodzaak

De recente vondst van een met Afrikaanse varkenspest besmet wild zwijn laat zien dat waakzaamheid voortdurend geboden blijft. 'Niet alleen varkenshouders, maar alle veehouders, de hele sector en sectoren waar arbeidsmigranten werken moeten alert blijven om insleep te voorkomen', zegt Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Gezonde Dieren bij LTO Nederland.

De vondst van het met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijn op 15 juni in de Duitse deelstaat Hessen heeft opnieuw laten zien dat het virus een grote sprong kan maken van circa 500 kilometer. Van de Ven: 'We zien deze ontwikkeling van Afrikaanse varkenspest als zeer zorgelijk. De meest voor de hand liggende verklaring hiervoor is menselijk handelen.'

Varkenshouders en slachterijen hebben hun medewerkers, als het goed is, al goed geïnformeerd over de risico's van het meenemen van mogelijk besmet materiaal uit het thuisland. Van de Ven vraagt ook andere sectoren die werken met seizoensarbeiders, extra aandacht te besteden aan bewustwording van hun medewerkers over de risico’s van het meenemen van mogelijk besmet materiaal uit het thuisland. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft verschillende folders beschikbaar om seizoensarbeiders in verschillende talen te informeren.

Melden bij NVWA

Varkenshouders en dierenartsen moeten alert zijn op mogelijke verschijnselen van Afrikaanse varkenspest op de bedrijven en dat direct melden bij de NVWA. Ook is het nodig te letten op verschijnselen bij wilde zwijnen en dode wilde zwijnen te melden bij de lokale grofwildcoördinator.


Alle veehouders moeten erop letten dat er alleen schone veewagens op het erf komen. Alle vervoermiddelen voor evenhoevigen die terugkeren naar Nederland, moeten direct een tweede reiniging en ontsmetting (R&O) ondergaan. Geladen vervoermiddelen moeten na lossen ter plekke een eerste R&O krijgen. Hierna worden de voertuigen onmiddellijk vervoerd naar een erkende R&O-plaats, een slachthuis of een verzamelcentrum, om daar een tweede R&O te ondergaan. Dit geldt sinds de uitbraak op een varkensbedrijf in Duitsland op 5 juni ook voor Duitsland, naast Bulgarije, Estland, Griekenland, Italië, Kroatië, Letland, Polen, Roemenië en alle landen van buiten de Europese Unie.

Geen vleeswaren mee naar huis nemen

Varkensproducten achterlaten in de natuur, op een parkeerplaats of bij een varkensbedrijf is in alle gevallen ongewenst. Vanwege de zomervakantie verzoekt LTO nog maar eens met klem om geen vleeswaren zoals gedroogde worst, salami of andere producten waar mogelijk varkensvlees in zit mee naar Nederland te nemen. Etensresten achterlaten in de natuur, op een parkeerplaats of bij een varkensbedrijf is in alle gevallen ongewenst. Ze horen in een goed afgesloten afvalbak of thuis weggegooid te worden.

Verder wijst LTO erop om varkens of wilde zwijnen nooit te voeren en zeker geen etensresten, ook niet op bijvoorbeeld een kinderboerderij.

Onder schoenen kan het Afrikaanse varkenspestvirus mee naar Nederland komen. Maak de schoenen waarmee je in de natuur komt dus goed schoon voor terugkomst naar Nederland en draag ze niet als je bijvoorbeeld naar een varkensbedrijf of kinderboerderij gaat.

5.600 varkens in besmet gebied

In het besmette gebied met een straal van 15 kilometer rondom de vindplaats van het met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijn in de Duitse deelstaat Hessen liggen 75 overwegend kleine bedrijven die samen 5.600 varkens hebben. Het gebied wordt begrensd door snelwegen en de Rijn. Aan de zijde waar geen natuurlijke grens ligt, komt nu snel een elektrisch hek van 11 kilometer. Hiertoe is eerst een strook vrijgemaakt van begroeiing.

In het gebied wordt intensief gezocht naar kadavers of resten van wilde zwijnen die mogelijk besmet zijn. Tot nu toe zijn die niet gevonden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer