Twee+uitbraken+Afrikaanse+varkenspest+Polen+erbij
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Twee uitbraken Afrikaanse varkenspest Polen erbij

Binnen een week na de eerste uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) in Polen dit jaar zijn er twee uitbraken bij gekomen. Door een uitbraak in Duitsland is dubbele reiniging en ontsmetting van alle veewagens voor evenhoevigen weer verplicht.

De tweede AVP-uitbraak is in het noordoosten van Polen op een bedrijf met 146 varkens dat ligt in het woiwodschap (provincie) Ermland-Mazurië in de stad Sobiewola. De derde AVP-uitbraak is vastgesteld in het woiwodschap West-Pommeren, in de stad Nieznan (36 varkens). Gelegen naast de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voorpommern waar vorige week de eerste AVP-uitbraak in Duitsland sinds meer dan een jaar werd gemeld.

Op het bedrijf in Nieznan waren 36 varkens (2 zeugen, 26 vleesvarkens en biggen) aanwezig, meldt het Poolse Topagrar. De dichtstbijzijnde boerderij ligt op 9 kilometer afstand en de rest nog verder weg. Het risico op onderlinge besmetting lijkt hierdoor klein.

Hoogste zwijndichtheid

Het woiwodschap West-Pommeren heeft het grootste aantal wilde zwijnen van het land. Er zijn er zelfs meer dan in het woiwodschap Pommeren of Lubuskie. Het probleem is ernstig en de druk van het virus in de omgeving is hoog, stelt de provinciale veterinaire functionaris Maciej Prost in Szczecin. Er is in deze regio sinds vorig jaar een verbod om het bos te betreden.


Volgens de veterinaire functionaris is de samenwerking met districtsjagers en de directoraten van de staatsbossen goed, maar er is één bosdistrict waarmee de districtsinspectie in Szczecin geen overeenstemming kan bereiken over de bestrijding van AVP en het afschieten van wilde zwijnen.

Dubbele reiniging en ontsmetting

Vanwege de recente AVP-uitbraak in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voorpommern op een vleesvarkensbedrijf met 3.500 dieren is de tweede reiniging en ontsmetting (R&O) van veewagens komend vanuit Duitsland weer verplicht.

Alle veewagens die evenhoevigen transporteren, moeten bij terugkomst in Nederland verplicht binnen 24 uur een tweede R&O op een erkende R&O-plaats laten uitvoeren. Dit geldt voor veewagens afkomstig uit Bulgarije, Duitsland, Estland, Griekenland, Italië, Kroatië, Letland, Polen, Roemenië en alle landen van buiten de Europese Unie, zoals het Verenigd Koninkrijk, Bosnië en Herzegovina en Oekraïne.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer