Antibioticagebruik+stabiliseert+op+reductie+van+71+procent
Nieuws
© Varkens Archief

Antibioticagebruik stabiliseert op reductie van 71 procent

Het gebruik van antibiotica in de Nederlandse veehouderij is in 2023 gestabiliseerd. Dat blijkt uit een rapport van de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa). Ten opzichte van het referentiejaar 2009 is het gebruik met 76,4 procent gedaald. De varkenssector realiseerde in die periode een reductie van 71 procent. Daarnaast is het gebruik van colistine in deze sector verder gedaald.

Het plan van aanpak voor de verlaging van de inzet van colistine, een van de kritische middelen, is daarmee volgens de SDa succesvol geweest. Ook meldt de Autoriteit Diergeneesmiddelen dat het antibioticagebruik bij veel dierhouders zich op een aanvaardbaar niveau bevindt.

De focus van SDa blijft de komende jaren liggen op een reductie van het antibioticagebruik bij de structureel hoog gebruikende bedrijven en dierenartsen. Daarmee moet de kans op het ontstaan en verspreiden van resistente bacteriën verminderen.

Bij categorie zeugen/zuigende biggen is het gemiddelde gebruik van antibiotica per bedrijf laag en is de spreiding tussen bedrijven de afgelopen jaren afgenomen. Ongeveer 12 procent van de bedrijven, waarvan 5 procent structureel hooggebruikers, zit in 2023 in het actiegebied van boven de vijf dierdagdoseringen. Dit is een lichte daling.

Zo'n 89 procent van de bedrijven met vleesvarkens zit onder de gemiddelde dierdagdosering. Dit betekent dat 11 procent van de bedrijven zich in het actiegebied bevindt. Hiervan is 3 procent structureel hooggebruiker van antibiotica. Dit resultaat is iets beter dan een jaar eerder.

Nieuwe benchmark?

Bij bedrijven met speenbiggen is de gemiddelde dierdagdosering sinds 2016 sterk gedaald. Al is het antibioticagebruik in 2023 wel weer iets gestegen. Ook de spreiding tussen de bedrijven is groter geworden. Wel is het percentage bedrijven dat boven de twintig dierdagdoseringen zit, licht gedaald (tot 15 procent).

Het SDa-expertpanel zal in 2024 de resultaten van de afgelopen jaren evalueren en beoordelen of het mogelijk is om een nieuwe benchmarkwaarde voor aanvaardbaar gebruik voor speenbigbedrijven vast te stellen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer