POV+stuurt+brandbrief+over+Woo%2Dverzoeken+naar+LNV
Nieuws
© Twan Wiermans

POV stuurt brandbrief over Woo-verzoeken naar LNV

Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) heeft samen met Vee&Logistiek Nederland en LTO een brief geschreven aan LNV en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Daarin uiten ze hun zorgen over de vele verzoeken tot openbaarmaking van gegevens via Wet open overheid (Woo).

De drie organisaties zien dat het aantal Woo-verzoeken fors is gestegen. Volgens voorzitter Helma Lodders van Vee&Logistiek maakt het openbaar maken van gegevens agrarische gezinnen kwetsbaar. 'Voor veel van onze leden lopen het gezinsleven en professionele leven door elkaar. Werken en wonen gebeuren op hetzelfde erf.'

Daarom vragen de partijen in de brief om een gesprek met het ministerie en de Nationaal Coördinator over de gevolgen van het openbaar maken van gegevens van agrarische bedrijven. Daarnaast roepen ze de politiek op kritisch te kijken naar deze regeling.

Het doel van de Woo is het functioneren van de overheid te controleren en hier wordt volgens de landbouworganisaties aan voorbijgegaan. Bovendien zien ze dat activisten vaker illegale handelingen uitvoeren om 'bewijsmateriaal' te vinden tegen bedrijven in de sector. Wanneer de bedrijfsgegevens worden gepubliceerd, lopen ondernemers een groter risico om te worden gespot door activisten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer