POV+fel+tegen+afroming+varkensrechten
Nieuws
© Jos Thelosen

POV fel tegen afroming varkensrechten

LTO Nederland en NAJK reageren teleurgesteld op het mestplan van minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De POV is fel tegen de afroming van de varkensrechten met 30 procent bij overdracht buiten de familie.

De oplossing van de mestcrisis kan de demissionaire minister beter overlaten aan zijn opvolger, meent LTO. 'In plaats van voor te sorteren op een zorgvuldige overdracht van dit complexe dossier aan de toekomstige minister, noemt de brief een aantal vergaande maatregelen die haaks staan op de ambities uit het hoofdlijnenakkoord.'

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) heeft gemengde gevoelens bij de voorgestelde maatregelen, maar is blij dat de minister een nieuwe derogatieaanvraag openhoudt. Adema vindt wel dat daarvoor het mestplan eerst moet worden ingevoerd.

Al genoeg ingeleverd

Een belangrijk onderdeel van de Kamerbrief van Adema is de afroming van 30 procent bij het verhandelen van dier- en fosfaatrechten buiten familieverbanden. Voorzitter Linda Verriet van de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) is fel tegen afroming. Zij vindt dat de varkenshouderij al genoeg heeft ingeleverd.

'De varkenshouderij zit al jaren onder het mestproductieplafond en heeft al substantieel geleverd middels afname van POR-rechten, de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen en autonome ontwikkeling. Daarnaast wordt het grootste gedeelte van de mestproductie verwerkt', geeft Verriet aan.

Veel aanmeldingen voor Lbv

Daar komt nog bij dat relatief veel varkenshouders zich hebben aangemeld voor de opkoopregelingen Lbv en Lbv-plus. 'En 'last but not least' wordt het grootste gedeelte van de mestproductie in de varkenshouderij verwerkt', aldus de POV-voorzitter. 'Door de autonome ontwikkelingen haalt onze sector ruimschoots die 10 procent verlaging van het mestproductieplafond zoals dat per 1 januari 2025 volgens de voorstellen van Adema gaat gelden.'

De POV gaat dan ook inhoudelijk reageren op het nieuwe wetsvoorstel. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft hiervoor een internetconsultatie geopend van 31 mei tot 17 juni.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer