Cumela%3A+mestputten+komen+niet+leeg
Nieuws
© Varkens Archief

Cumela: mestputten komen niet leeg

De mestputten komen niet leeg. Dat bevestigen de mestdistributiebedrijven, verenigd in Cumela. Het slechte voorjaar heeft zijn weerslag op de mestafzet en problemen vanwege de aangescherpte mestregels zijn inmiddels zichtbaar.

Volgens Coen van Kuijk van Vakutrans is het dit jaar nog erger dan vorig voorjaar. Veel akkerbouwers is het niet gelukt om drijfmest uit te rijden voordat de gewassen gepoot of gezaaid konden worden. 'En die ruimte voor de mestafzet is er dus niet meer', schrijft hij op de website van Cumela. 'Naar de akkerbouw zal dit jaar dus minder mest gaan dan vorig jaar.'

Voorzitter Johan Mostert van de sectie Meststoffendistributie van Cumela waarschuwde begin dit jaar al dat het legen van de mestputten niet zou lukken. Hij deed die uitspraak op basis van de aangescherpte mestregels rondom bufferstroken en de met nutriënten verontreinigde gebieden (NV-gebieden). 'Daardoor is veel plaatsingsruimte vervallen. Dit terwijl de mestputten al voller zaten dan normaal.'

Financiële armslag

De grootste druk ligt volgens Van Kuijk en Mostert bij melkveehouders, maar ook bij varkenshouders zijn de putten (nog) niet leeg. Varkenshouders hebben momenteel wel een financiële armslag. Ze kunnen de huidige mestafzetprijs van zo'n 30 euro nog betalen, maar de vraag is hoelang dat het geval is.

Rundveehouders of varkenshouders waar de mest boven de roosters komt te staan, moeten keuzes maken. Stallen komen leeg te staan, of ze moeten vee opruimen. 'Ik ken al melkveebedrijven waar dit aan de gang is. Het kan volgens de mestdistributeurs leiden tot een koude sanering', schrijven Mostert en Van Kuijk in het artikel.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer