Meerderheid+boeren+verwacht+niets+van+mestplan+kabinet
Nieuws
© Twan Wiermans

Meerderheid boeren verwacht niets van mestplan kabinet

Ruim 84 procent van de boeren verwacht niet dat de plannen van demissionair landbouwminister Piet Adema om de druk van de mestmarkt te halen een oplossing biedt. Dat blijkt een enquête onder duizend respondenten van boerenactiegroep Agractie.

Op de vraag of boeren op dit moment in de knel zitten door de huidige mestmarkt, antwoordt 43 procent 'ja'. Een derde van de respondenten, oftewel 33 procent, zit nu niet in de knel, maar maakt zich zorgen over de toekomst. 10 procent van de respondenten voorziet geen problemen.

Twee derde van de ondervraagde boeren voelt niets voor een maximumaantal koeien per hectare, zo blijkt uit de enquête. Een bijna evengrote groep verwacht dat krimp van de veestapel voor hen geen uitkomst biedt. 58 procent van de respondenten wil geen offers brengen in ruil voor nieuwe derogatie. 47 procent zegt onder geen voorwaarde mee te doen aan een krimpregeling.

Bijna 90 procent van de respondenten steunt het plan dat Agractie zelf heeft aangedragen. Dat behelst dat de derogatieafbouw moet worden opgeschort, waarbij wordt teruggegrepen op de situatie van 2022. Derogatie wordt vervolgens gedoogd. Vervolgens kan een nieuw kabinet met een goed plan naar Brussel, onder meer om te praten over het aanpassen van de normen van de waterkwaliteit en een nog te bepalen bemestingsnorm.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer