%27Seizoensgebonden+infecties%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Seizoensgebonden infecties'

Klimaatomstandigheden hebben een grote invloed op de gezondheid van varkens. Een goed ventilatiesysteem is in staat om bij verschillende omstandigheden buiten de stal het klimaat in de stal zoveel mogelijk stabiel te houden.

Grote variaties in bijvoorbeeld temperatuur en hoge niveaus van ammoniak vormen een risicofactor voor hoestproblemen. De wisseling van de seizoenen buiten hebben invloed op de dieren in de stal. Dit zie ik ook terug in aanvragen die wij ontvangen voor klimaatmetingen en slachtlijnonderzoeken.

In een studie uit 2021 naar de relatie tussen seizoenen en de aanwezigheid van ziektekiemen in de luchtwegen werden verschillen gevonden tussen de zomer- en de winterperiode. PRRS, PCV2 en Mycoplasma hyopneumoniae werden vaker aangetoond in de winter, terwijl APP vooral in de zomer vaker werd teruggevonden. Aan de slachtlijn zie ik dit ook terug: hogere percentages pleuritis in de zomer en meer topkwabontstekingen in de winter. Ziektekiemen hebben natuurlijk geen besef van tijd, maar de omstandigheden in en buiten de stal maken dat ze meer kans krijgen om problemen te veroorzaken.

Helaas zijn longafwijkingen die we aan de slachthaak zien, niet altijd meer terug te herleiden naar een primaire oorzaak. Zeker in het kader van een hoog percentage pleuritis kunnen de problemen al vroeg in het leven zijn ontstaan. Biggen kunnen op de batterij al verklevingen ontwikkelen in de longen en daarna vrijwel probleemloos doorgroeien tot de slacht. Diagnostiek op dergelijk longweefsel kan in die gevallen negatief zijn of mogelijk zelfs andere kiemen aantonen die niet primair verantwoordelijk zijn.

Hoewel de aanpak van pleuritis in de regel complexer is dan ontsteking van de topkwabben, kan het voor de varkenshouder lonen om hierin te investeren. De impact op de prestaties van vleesvarkens is niet eenvoudig in te schatten, maar in de literatuur vinden diverse studies onder andere een vermindering van de groei met 30 tot 40 gram per dag. Met de zomer in aantocht, waarbij de groei toch al onder druk staat, is dit goed om in overweging te nemen.

Hoe is de ontwikkeling van de longgezondheid op uw bedrijf de afgelopen zomers geweest?

Twan van Berlo
Varkensarts bij Zoetis

MM-33617

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer