Lichtere+varkens+moeten+leveren+vraagt+om+compensatie
Nieuws
© Henk Riswick

Lichtere varkens moeten leveren vraagt om compensatie

Wie een nieuw contract krijgt voorgelegd, doet er verstandig aan de consequenties eerst goed door te rekenen en daarna pas te tekenen. 'Varkens 5 kilo lichter leveren kost nu 3 cent per kilo opbrengst', rekent Kasper Bekker van Saldo Advies Varkenshouderij voor.

'Lichter leveren heeft meer effect dan de meeste varkenshouders denken', zegt Bekker tegen de aanwezigen van de thema-avond 'Boer aan het roer' van Agruniek Rijnvallei. 'Per varken lijkt het om kleine bedragen te gaan, maar bij een gemiddeld bedrijf gaat het toch gauw om een half modaal inkomen dat daardoor wordt misgelopen.'

Wanneer varkens een week vroeger naar de slachterij gaan, hoort daar een marktconforme beloning bij voor de producent. Bekker: 'Vroeger leveren scheelt geslacht gewicht en er moeten ook een week eerder weer biggen komen. Kun je dezelfde kilo's leveren met minder biggen, dan is dat gunstig.'

De biggenmarkt staat onder druk en wanneer de vraag naar biggen stijgt, komt daar nog meer druk op te staan. Vleesvarkenshouders betalen op dit moment al ruim 100 euro per big, exclusief btw.

De term 'boer aan het roer' betekent ook rekenen aan uw belang

Kasper Bekker, adviseur Saldo Advies Varkenshouderij

Marktomstandigheden kunnen veranderen, geeft Bekker aan. Slachterij en producent moeten daarop inspelen. 'Maar als u lichter en magerder gaat leveren, hoort daar een marktconforme beloning bij. 'Boer aan het roer' betekent ook dat u goed nadenkt over en rekent aan uw belang', houdt Bekker de varkenshouders met klem voor.

Contract gewijzigd

De uitspraak van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) over de wijziging van de prijssystematiek door Vion, heeft de discussie over contracten doen oplaaien. De slachterij heeft contracten met varkenshouders, waarin staat onder welke voorwaarden en prijssystematiek ze de varkens afneemt. Onlangs wijzigde ze de prijsindexgarantie (PIG) eenzijdig.

Producentenorganisatie Varkenshouderij en het Team Varkens van Farmers Defence Force maakten dat aanhangig bij de ACM. Die besliste dat Vion daarmee niet voldoet aan de wet Wet oneerlijke handelspraktijken in de landbouw- en voedselvoorzieningsketen. Vion zegde toe op korte termijn nieuwe contracten voor te leggen aan de leveranciers en in de toekomst het contract niet zonder toestemming van de varkenshouder te wijzigen.

De ACM geeft met de uitspraak aan dat alle partners binnen een contract evenveel te zeggen hebben. Net als dat varkenshouders mogen nadenken over de vraag of ze wel of niet hun handtekening onder een nieuw contract willen zetten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  65 %
Meer weer