Meer+vraag+naar+biologisch+varkensvlees
Nieuws
© Varkens Archief

Meer vraag naar biologisch varkensvlees

De markt voor biologisch varkensvlees trekt aan, nadat deze in 2022 werd verstoord door overproductie in Denemarken. Daar is de productie nu verkleind, terwijl anderzijds de vraag naar biologisch varkensvlees in Europa groeit.

De prijzen voor biologisch varkensvlees stonden sinds de tweede helft van 2022 onder druk. Over om welke kiloprijzen het dan gaat, worden geen uitspraken gedaan. Dat is een stilzwijgende afspraak binnen de sector, zegt voorzitter Jeroen Neimeijer van de Vereniging van Biologische Varkenshouders. Contracten en leveringsvoorwaarden verschillen per afnemer, maar de prijzen ontlopen elkaar volgens hem niet veel.

De prijsdruk werd met name geweten aan de situatie in Denemarken. Samen met de Zwitsers en Oostenrijkers geven Denen in de EU het meeste geld uit aan biologische producten. In 2021 kwam daarin een kentering. Dat was het gevolg van corona en een lagere koopkracht door inflatie en hoge energieprijzen.

Het overschot van de Deense markt vond zijn weg naar met name Duitsland. Het kostte de Denen ongeveer een jaar om in te spelen op de nieuwe situatie en de biologische productie af te schalen.

Discounters geven gas

Naast een kleiner aanbod, trekt in de EU en Duitsland in het bijzonder de vraag naar biovarkensvlees aan. 'Duitse discounters als Aldi en Lidl geven gas op biologisch', schetst directeur Allard Bakker van biologische keten De Groene Weg. Daarnaast zijn er signalen dat de Nederlandse retail biologische producten prominenter wil positioneren.

De vooruitzichten voor de afzet van biologisch varkensvlees zijn goed. Daarover twijfelen zowel Neimeijer als Bakker geen moment. De langjarig gemiddelde groei voor biologisch varkensvlees is 5 tot 7 procent per jaar. Dat wordt op dit moment niet gehaald, doordat er te weinig aanbod is. Het manco is volgens Bakker dat er geen vergunningen worden afgegeven.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer