Overheid+mag+ingrijpen+bij+vogelgriepbesmetting+varkens
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Overheid mag ingrijpen bij vogelgriepbesmetting varkens

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is bevoegd is om bij een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep (HPAI) onder varkens de nodige maatregelen te treffen op grond van de Wet dieren. De ziekte is namelijk bij varkens aangewezen in de Regeling diergezondheid. Dit betekent onder meer dat een besmet bedrijf kan worden geruimd.

Varkens zijn volgens het ministerie van LNV gevoelig voor verschillende influenzavirussen en zijn een potentieel mengvat. Dit betekent dat zij gelijktijdig kunnen worden besmet met een varkensinfluenzavirus, een humaan influenzavirus en/of een aviair influenzavirus, waarbij deze virussen kunnen vermengen tot een nieuwe variant met potentieel zoönotische eigenschappen.

Zo kan een besmetting met HPAI bij varkens volgens de overheid een risico opleveren voor de volksgezondheid. Daarom is het wenselijk om bij een uitbraak bestrijdingsmaatregelen in te kunnen zetten, waardoor de kans op het ontstaan van eventuele nieuwe virusvarianten of de verspreiding daarvan wordt verkleind.

Meldplicht

Sinds juli 2023 is er een meldplicht voor positieve laboratoriumuitslagen van hoogpathogene vogelgriep bij zoogdieren. Destijds is ook aangegeven dat de ziekte in de Regeling diergezondheid wordt aangewezen, wanneer het beleidsdraaiboek voor een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep bij varkens klaar is. Dit beleidsdraaiboek was eind januari gereed.

Door de aanwijzing wordt het mogelijk om, indien nodig, bestrijdingsmaatregelen te treffen, zoals een vervoersverbod, een opstalplicht, het doden van besmette dieren of het ruimen van een besmet bedrijf. De aanwijzing geldt alleen voor varkens en niet voor andere zoogdieren.

Omdat de symptomen van hoogpathogene vogelgriep bij zoogdieren vrij algemeen zijn, is het niet verplicht om ieder dier met dergelijke klachten op vogelgriep te laten onderzoeken. Wel is het zo dat, wanneer dit wordt onderzocht en de test een positieve uitslag geeft, die uitslag moet worden gemeld.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer