Betere+groei+bij+varkens+door+constanter+klimaat
Nieuws
© Henk Riswick

Betere groei bij varkens door constanter klimaat

Hoe stabieler het CO2-gehalte in de stal, hoe beter de varkens groeien. Dat is een van de tussentijdse resultaten van het project 'Verduurzamen varkenshouderij door slim omgaan met stalklimaat’.

Binnen dit project, met tien deelnemers van het Vion Good Farming Star-programma, werd in ieder bedrijf een dubbele set met sensoren opgehangen. Zo kan het effect van de klimaataanpassingen tussen twee afdelingen goed worden vergeleken.

De projectbegeleiding is in handen van DLV Advies. Het adviesbureau maakt voor de analyse gebruik van data van bijna honderd varkenshouders die zijn aangesloten bij leveranciersvereniging StarFarmers. Zij hebben sinds begin 2022 allemaal een slimme stalmeter hangen. Die meet realtime de concentraties CO2 en ammoniak, de temperatuur en de luchtvochtigheid.

Connecting Agri & Food, een dochteronderneming van DLV Advies, is betrokken bij de metingen. 'In de data-analyse zien we een relatie tussen een stabieler stalklimaat en een betere groei bij de dieren. Dat klinkt logisch. Maar dat we het nu kunnen aantonen, is wel bijzonder', zegt Angela van der Sanden van Connecting Agri & Food.

Variatie door schommelingen

Uit de data-analyse blijkt verder dat een groot deel van de variatie in groei verklaard kan worden door schommelingen in CO2 en temperatuur. 'Varkenshouders sturen veel op temperatuur en we zien over het algemeen dan ook een heel stabiel stalklimaat op basis van de staltemperatuur. Bij rondes waarin de temperatuur net wat meer fluctueert, zien we een wat lagere groei', vervolgt Van der Sanden.

In een varkensstal is het vooral in de nazomer, wanneer het overdag warm is en ‘s nachts afkoelt, lastiger om de temperatuur binnen de streefwaarden te houden dan in de winter, zo is de ervaring.

Ventileren

Voor wat betreft CO2 en ammoniak is het in de zomer gemakkelijker om binnen de streefwaarden te blijven door voldoende te ventileren. 'We zien ook dat bedrijven die meer ventileren, makkelijk die streefwaarden halen. Dat is gunstig voor de gezondheid van de dieren', vult Thomas Kruders, klimaatdeskundige bij DLV Advies aan.

Kruders raadt de bedrijven waar de ammoniak en CO2-gehalten boven de streefwaarden zitten, aan om stapsgewijs de ventilatiecapaciteit op te voeren: 'Daarbij blijft het beeld in de stal en van de dieren leidend; denk aan liggedrag en gezondheid. Uiteraard moet tocht worden voorkomen.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 5°
  70 %
Meer weer