Circulair+brijrantsoen+is+beter+en+kent+scherpere+voerkosten
Nieuws
© Jos Thelosen

Circulair brijrantsoen is beter en kent scherpere voerkosten

Het voeren van brij aan varkens is van kostprijsgedreven omgeturnd naar inspelen op circulariteit en duurzaamheid. Het aanbod van vochtrijke grondstoffen en de concurrentie om het product bepalen hoe groot het voordeel van een brijrantsoen is ten opzichte van droogvoer. Op dit moment zit er volgens Roel Lavrijsen een verschil in van 15 tot 20 cent per kilo groei.

Enkele jaren geleden bewoog het verschil in voerkosten per kilo groei tussen met brij of met mengvoer gevoerde varkens meer naar elkaar toe. ‘De afgelopen twee jaar is dat kostenverschil weer opgelopen. Dit komt onder meer door het grotere aanbod van aardappelreststromen’, stelt Roel Lavrijsen van Lavrijsen Agriculture Group.

‘Daarom spelen we met de rantsoensamenstelling in op de beschikbaarheid en durven we die producten enkele procenten meer in te doseren dan het advies is. Dat levert een extra scherpe kostprijs op. Wij houden ook varkens op droogvoer en die realiseerden 15 tot 20 cent hogere voerkosten per kilo groei dan dezelfde varkens op brij op een andere locatie.’

Brijrantsoen beter

Lavrijsen stelt dat varkens met brijvoer een beter rantsoen krijgen dan varkens met droogvoer. ‘Wij kennen de grondstoffen en houden continu de vinger aan de pols door monsters te nemen. Dat maakt dat we flexibeler zijn bij het aanpassen van het brijrantsoen op de behoefte van dieren’, vertelt hij op een varkenssymposium tijdens de Agridagen in het Belgische Ravels.

Lavarijsen Agriculture Group in Reusel heeft naast akkerbouw, transport en handelsactiviteiten (waaronder die in nevenstromen) locaties met varkens in Nederland en België. ‘Sinds begin jaren 80 van de vorige eeuw voeren wij onze varkens brij, maar toen hoefden we voor menig vloeibare grondstof niets te betalen. Nu moeten we dat voor de meeste reststromen wel om smakelijke en gezonde rantsoenen te kunnen samenstellen.’

Reststroom GMP-waardig gemaakt

Het zoeken naar nieuwe, hoogwaardige nevenstromen om te kunnen voeren aan varkens levert Lavrijsen successen op. Het afgelopen jaar hebben ze een stroom van 5.000 ton per jaar aan co-producten GMP-waardig kunnen krijgen. ‘Dat is een hoop rompslomp en het vergt veel doorzettingsvermogen, maar zo zetten we stapjes op weg naar 100 procent circulariteit van onze varkenshouderij.'

‘Daarnaast helpen wij bedrijven in de levensmiddelenindustrie om hun processen te verduurzamen. Wel missen we de vraag vanuit de verwerking en retail naar circulaire varkens', zegt Lavrijsen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  20° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer