Nijsen+heeft+de+wind+in+de+zeilen
Nieuws
© Maartje van Berkel

Nijsen heeft de wind in de zeilen

Het duurzaamste diervoederbedrijf ter wereld staat in het Limburgse Veulen, meldt het 85-jarige Nijsen company. Desondanks zijn er groeiambities zoals de eigen CO2-voetafdruk verder te verlagen. Daarom gaat het bedrijf eigen groene energie produceren door 1.888 zonnepanelen aan te leggen en een vergister te bouwen het produceren van groen gas ook voor de huishoudens in de omgeving. Daarnaast wil het bedrijf de logistiek en productie verder optimaliseren en onder andere het wagenpark elektrificeren.

Nijsen company is koploper in het verduurzamen van de (dierlijke) voedselketen en in het ondersteunen van het tegengaan van verspilling. Reststromen uit de levensmiddelenindustrie en retail worden via korte ketens weer tot voedsel gemaakt. Dieren, waaronder varkens en kippen, zijn hierbij dé sleutel. Maar ook de petfood-, wildlife- en insectenmarkt worden intussen door Nijsen voorzien van circulaire voeders.

De vraag naar circulariteit in de voedselketen neemt toe. Het Limburgse bedrijf groeit sterk en wil haar koppositie uitbreiden en ontwikkelde daarvoor haar ambitieuze groeiplan. Alles wat de poort uitgaat en uit zal gaan heeft de laagste CO2-voetafdruk ter wereld.

400.000 kilo levensmiddelen

John Geurts, directeur Nijsen company: ‘Planet, People, Profit en Partnership vormen de gids in onze bedrijfsvoering. Door reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie te gebruiken wordt er geen landbouwgrond gebruikt voor veevoeders, ontbossing tegengegaan en een grote reductie van de CO2 voetafdruk voor onze klanten gerealiseerd. De welbekende Ladder van Moerman geeft weer hoe we de planeet kunnen beschermen door reststromen optimaal te benutten. Dagelijks brengen wij 400.000 kilo aan levensmiddelen terug in de voedselkringloop.’

Karel van der Velden, business development manager ziet een sterk toenemende belangstelling voor de aanpak van Nijsen: ‘Al onze werkzaamheden zijn erop gericht zo duurzaam mogelijk te werken. Voor de productie van 100 procent circulair voer zijn tal van aanpassingen gedaan om het energieverbruik steeds verder te verlagen en warmte terug te winnen. Walking floors en containers bij leveranciers plaatsen reduceert de koolstofemissie en slimme data-uitwisseling beperkt aantal transportbewegingen.’

Ook participeert Nijsen in projecten die zich richten op oplossingen zoals de lokale productie van eiwit en een regionale aanpak zoals het circulaire varken. Daarnaast draagt het bedrijf een steentje bij aan het tegengaan van verspilling met bijvoorbeeld het verlengen van de houdbaarheid van vlees.

Samenwerken in de volle breedte

Kennisdeling gebeurt op lokaal, regionaal, provinciaal, landelijk, Europees en internationaal niveau en is voor Nijsen vanzelfsprekend. Het bedrijf zoekt nadrukkelijk naar samenwerking in de volle breedte en wordt tijdens de vele bedrijfsexcursies als voorbeeld gebruikt.

Nijsen bevindt zich continu in een transitie en zet dagelijks stappen in de ambitie naar een gesloten, circulair voedselsysteem. 'Koploper zijn in circulair diervoeder is mooi,' stelt Geurts 'maar het brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee. Wat kunnen we doen om nog duurzamer te werken? Er is immers maar één planeet, daar moeten we zuinig op zijn.’

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer