Stijging+Duitse+Vion%2Dnotering+niet+in+lijn+met+afzet+varkensvlees
Nieuws
© Vion

Stijging Duitse Vion-notering niet in lijn met afzet varkensvlees

De notering van Vion voor Nederlandse vleesvarkens steeg maandag naar 1,94 euro exclusief btw per kilo. Dat is een stijging van 6 cent. De varkensnotering van Vion in Duitsland steeg de week ervoor op woensdag met maar liefst 10 cent per kilo naar 2,10 euro en deze week heeft de Duitse tak van Vion er weer 5 cent bijgedaan. Volgens Vion is zo'n prijsverhoging niet in lijn met de Europese en wereldwijde afzet van varkensvlees.

Dat de afzet van varkensvlees de eerste weken van het nieuwe jaar moeizaam verloopt, is een bekend gegeven. Maar daarin lijkt verandering te komen. De Europese varkensmarkten zijn positiever gestemd. De vraag naar varkensvlees komt op gang en het signaal is dat slachterijen gretiger zijn om te slachten. Maar het hoge prijspeil in Europa speelt de afzet naar landen buiten de EU nog steeds parten.

In Duitsland zorgde de aantrekkende vraag naar varkensvlees ervoor dat de slachterijen op zoek gingen naar extra varkens. Het beperkte aanbod vleesvarkens deed de Duitse notering 7 februari opnieuw stijgen met 10 cent per kilo geslacht gewicht. Vion noemt die stijging niet in lijn met de afzet van varkensvlees.

Ook slachterij Tönnies noemt de stijgende prijzen in het weekbericht niet volhoudbaar. 'De afzet in de verwerkende industrie, en vooral naar andere Europese landen, kan de Duitse trend van stijgende prijzen niet bijhouden', schrijft Robert Elmerhaus van Duitslands grootste slachterij. In Spanje stijgen de varkensprijzen ook, maar minder hard dan in Duitsland en Nederland. Denemarken houdt de prijzen vooralsnog stabiel.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer