%27Wordt+het+een+tussenjaar+of+kunnen+we+knallen%3F%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Wordt het een tussenjaar of kunnen we knallen?'

Dit is mijn eerste blog voor Varkens in 2024. Voor een twaalfde deel is het jaar achter de rug en hopelijk wordt het net zoals 2023 een vet varkensjaar. Het spaarvarken is in veel gevallen goed aangevuld en ondernemers staan te popelen om dit geld met gezond boerenverstand te investeren. Of dat in de varkenshouderij gaat gebeuren, is de grote vraag.

Schaalvergroting wordt tegengewerkt, ook op voor natuur en omgeving gunstige locaties. Dat blijkt alleen al uit het 'uitbreidingsverbod' voor varkenshouders in de voorwaarden van de Maatlat Duurzame Veehouderij. Een optie is om een locatie met ontwikkelmogelijkheden erbij te nemen. Maar dan kan het vinden van gekwalificeerd en gemotiveerd personeel, broodnodig om top te kunnen presteren, een struikelblok zijn.

Investeren in toegevoegde waarde is ook een optie. Extra dierenwelzijn en het aantal varkens op het bedrijf gelijk houden, vergt extra vierkante meters. Die ruimte moet er wel zijn. En die ruimte moet ook worden vergund. Toch staat er een Europese stok achter de deur om die kant op te investeren. Zo zit vrijloop geven van kraamzeugen eraan te komen.

Ongewis is wanneer en wat de Europese spelregels zullen zijn. Dus wachten veel Nederlandse zeugenhouders af. Als ondernemer ondergraaf je je toekomstperspectief als je te ruim en te luxe bouwt, maar ook als je investeert in te krappe vrijloopkraamhokken. Zeugen en biggen die niet goed hun natuurlijke gedrag kunnen uitvoeren, zullen niet optimaal presteren. Daarnaast is concurrerend blijven met varkenshouders binnen de Europese Unie broodnodig.

Gelukkig is er het voorbeeld van een grootgrutter die uit zijn schulp kruipt en het gebruik van vrijloopkraamhokken gaat aanjagen. Ruim een decennium na de bouw van de eerste kraamstallen met vrijlopende zeugen lijkt de tijd rijp om door te pakken. Er komt geld in zo'n keten om deelnemende varkenshouders te belonen voor de extra inspanningen en het nemen van investeringsrisico's.

De overheid moet die ontwikkeling toejuichen, alles in het werk stellen om de vergunningverlening vlot te trekken en de spelregels voor de komende tien tot vijftien jaar vastzetten. Hopelijk komt er snel een daadkrachtig kabinet, zodat het geen tussenjaar wordt en onze ondernemende sector kan knallen.

Jos Thelosen
Varkensredacteur

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer