Stoppen+met+couperen%3A+5+vragen+en+antwoorden
Nieuws
© Koos Groenewold

Stoppen met couperen: 5 vragen en antwoorden

De Dierenbescherming wil dat demissionair landbouwminister Piet Adema extra geld vrijmaakt voor de staartentregeling. De regeling werd begin november van kracht en was twee maanden later al met 1 miljoen euro overtekend.

Wat houdt de staartenregeling in?

De staartenregeling is er voor samenwerkingsverbanden die willen stoppen met het couperen van staarten. Zij kunnen geld krijgen vanuit een Europees potje. Er is twee keer 2,5 miljoen euro beschikbaar. In 2023 werd de regeling met 1 miljoen euro overtekend. Eind 2024 gaat de regeling nogmaals open.

Waarom vindt de Dierenbescherming dat er extra geld moet komen?

Stoppen met couperen is volgens experts ‘rete moeilijk’. Het is complex en er spelen veel factoren mee. Vaak is er geen duidelijke oorzaak voor het bijten. De oorzaak van oor- en staartbijten verschilt ook per bedrijf. De Dierenbescherming is blij met de grote belangstelling vanuit de praktijk om ervaring op te doen met het stoppen met couperen. Volgens de organisatie moet dit worden gestimuleerd.

Waarom stoppen met couperen?

Het moet. Toenmalig landbouwminister Carola Schouten besloot in 2019 dat er vanaf 2030 niet meer mag worden gecoupeerd. Binnen de Coalitie Vitale Varkenshouderij (Coviva) is dit als ambitie opgenomen in spoor 4: ‘Praktijkgerichte afbouw van fysieke ingrepen aan het dier’. Dat was voor de start van de gesprekken over een dierwaardige veehouderij.

Veel varkenshouders zijn huiverig voor de risico’s van het stoppen met couperen en namen aanvankelijk een afwachtende houding aan. Sinds spoor 4 meer handen en voeten heeft gekregen en de krulstaartroutes zijn uitgewerkt, pakken meer ondernemers de uitdaging op. Er wordt onderling ook meer over gesproken.

Wat is het advies aan varkenshouders die nog geen ervaring hebben met krulstaarten?

Pak de handschoen op en begin kleinschalig. Als het dan fout gaat, is de schade niet te groot. Om varkenshouders te helpen in de omschakeling is ook de welzijnscheck ontwikkeld. Gezien de hoeveelheid vragen heeft de praktijk daar kritiek op, maar alle aandachtspunten die een rol spelen bij bijtgedrag staan erin. Verder zijn er coaches en webinars en kan op de website www.krulstaartroutes.nl ervaring en kennis worden opgehaald.

Wat zijn aandachtspunten voor 2024?

Biggen afzetten met lange(re) staarten werkt in een vaste relatie tussen vermeerderaar en mester beter dan wanneer daar geen sprake van is. Daar is nog werk aan de winkel. Datzelfde geldt voor biggen die geëxporteerd worden naar bijvoorbeeld Spanje.

Werk aan de winkel is er ook in de markt. Het houden van varkens met krulstaarten is 9 tot 26 euro per dier duurder dan wanneer de staart wordt gecoupeerd. Deze kosten zouden via de vleesprijs moeten worden verrekend.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 17°
  80 %
Meer weer