Adema%3A+geen+lagere+temperatuur+voor+veetransport
Nieuws
© Ruben Meijerink

Adema: geen lagere temperatuur voor veetransport

Demissionair minister Piet Adema van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gaat de maximumtemperatuur voor veetransport niet verlagen naar 25 graden Celsius. Verschillende dierenwelzijnsorganisatie wilden dit om de kans op hittestress verder te verkleinen. Adema ziet de wens als 'lastig uitvoerbaar en handhaafbaar'.

De oproep om de maximumtemperatuur voor diertransporten te verlagen naar 25 graden Celsius werd gedaan in een brandbrief, afkomstig van dierenwelzijnsorganisaties Varkens in Nood, Eyes on Animals, Wakker Dier, World Animal Protection, Compassion in World Farming Nederland, CAS International, Vier Voeters, Caring Vets, Caring Farmers en Dier&Recht.

Adema schrijft in een reactie dat er al een aantal stappen zijn gezet om hittestress te voorkomen, zoals extra controles door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op hete dagen. Op dit moment wordt ook een motie van Leonie Vestering (PvdD) uitgewerkt, waarbij de maximumtransporttemperatuur wordt verlaagd naar 30 graden Celsius. Die wet treedt voor de komende zomer nog in werking.

De schrijvers van de brandbrief stellen dat uit onderzoek van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) blijkt dat er vanaf 25 graden Celsius risico's zijn op hittestress. Adema meldt van dit onderzoek op de hoogte te zijn. Hij stelt echter dat 30 graden Celsius de uiterste grens is.

Geconditioneerd niet heilig

Het massaal overstappen op geconditioneerd vervoer, zoals de dierenwelzijnsorganisaties opperen, is in de ogen van de minister geen optie. Dit omdat er dan duizenden vrachtwagens moeten worden vervangen. Ook zijn de dieren in deze wagens afhankelijk van ventilatiesystemen. Dit is niet alleen een risico, maar vraagt ook om specialistische kennis. Daarnaast zijn dichte wagens lastiger te controleren.

Een andere optie die de organisaties aanprijzen, is het werken met een tropenrooster. Dit wordt al toegepast op hete dagen. Er wordt dan twee uur eerder gestart. De NVWA onderzoekt wat het effect is van het verder vervroegen van de toezichttijden op het dierenwelzijn. Ook wordt gekeken naar de uitvoerbaarheid van een verdere vervroeging.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer