Boxen+lijken+langste+tijd+te+hebben+gehad
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Boxen lijken langste tijd te hebben gehad

In de Europese Unie (EU) zijn er volgens onderzoekers van Universiteit Utrecht voldoende alternatieven voor individuele huisvesting van varkens. Als de EU veehouders wil stimuleren de huisvesting in boxen af te schaffen, moeten de meerkosten wel worden betaald.

Op verzoek van het Europees Parlement hebben gedragsbiologen, veterinairen en ethici van de Utrechtse universiteit onder leiding van Bas Rodenburg literatuuronderzoek gedaan naar praktijkvoorbeelden van niet-kooisystemen. Daarbij is vooral gekeken naar pluimvee en varkens, omdat dit in Europa de belangrijkste sectoren zijn met kooien of individuele huisvesting.

Het afschaffen van individuele huisvesting van guste en kraamzeugen is voor de varkenshouderij ingrijpend. Toch is de discussie daarover niet nieuw. Vrijloopkraam(opfok)hokken bijvoorbeeld zijn volop in ontwikkeling.

Europese subsidies

In hun rapport 'End of the cage age - Looking for alternitives' adviseren de onderzoekers de EU een overgang naar niet-kooisystemen te stimuleren via Europese subsidies. Ook zou een meerwaarde in dierenwelzijn moeten worden doorberekend aan de consument. Dat bedrag moet dan ten goede komen aan degene die de investering in nieuwe houderijsystemen doet: de veehouder dus.

Aanleiding voor het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het Europees Parlement, was een burgerinitiatief. In Europa werd een petitie 'End the cage age' over kooien in de veehouderij bijna 1,4 miljoen keer ondertekend. Woensdag 14 april werd dit besproken in de commissies Landbouw van het Europese Parlement.

Integraal systeem

Dierenbescherming lanceerde mei vorig jaar het Deltaplan met daarin de visie op de Nederlandse veehouderij voor 2050. Dierenbescherming spreekt daarin van een integraal duurzaam systeem, waarbij enkele zeugen en hun biggen minimaal 42 dagen met elkaar in een grote groep doorbrengen.
In Duitsland mogen guste en drachtige zeugen per 2028 niet meer in boxen worden gehouden en kraamzeugen per 2035 alleen nog rond werpen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer